Hétindító – 16. hét

Negyedéves zárlati teendők

Szokásos hétfői üdvözletem minden Kollégának, aki a nagy tavaszi séták és kirándulások helyett a negyedéves zárlat és a beszámolás feladataival tölti idejét!

A hét a negyedéves zárás jegyében telik, esedékessé válnak 2016. I. negyedévének bevallásai is, jelesül 20-ára határidős:

  • A havi és negyedéves áfa bevallás és befizetés;
  • Az áfa bevallás benyújtása a speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges (pl.: az alanyi adómentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai);
  • A havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt átlépőkre, sőt elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor);
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés;
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés;
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése (most debütál a gépjárművekre átalányt választott ügyfelek első ilyen típusú bevallása);
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.);
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adóelőlegek megfizetéséről sem!

Bár erről már a múlt héten is szólt a fáma, muszáj még egyszer felhívni a figyelmet a cégautóadóval kapcsolatosan az alábbiakra:

A cégautóadóból levonható a határidőben megfizetett teljesítményadó összege. Ez viszont ebben a negyedévben plusz ellenőrzési feladatot is ró ránk, mert meg kell győződnünk arról, hogy 2016.03.16-ig megfizetésre került-e az önkormányzat felé az I. félévre kivetett gépjárműadó. Amennyiben nem, akkor annak összegével – meglátásom szerint – nem lehet csökkenteni a cégautóadó összegét!

Teendőink garmadájának közepette folyamatosan evidenciában kell tartanunk a zárlattal kapcsolatos kérdéseket. Azokban az esetekben, ahol még mindig vannak nyitott kérdések, mielőbb szükséges egyeztetni, különben veszélybe kerül a zárlat idejében történő elvégzése. Éppen ezért, én, az ilyen problémákkal rendelkező ügyfeleknek most ismételten felhívom a figyelmét az esetleges hiányosságaikra.

Nonprofit szektorban pedig különösen fontos, hogy már most elkészüljön egy előzetes beszámoló, amelyhez a szöveges részt, a közhasznúsági mellékletet és a kiegészítő melléklet támogatás felhasználásra vonatkozó részeit – könyvelőként – általában nem tudjuk megírni. Ezért én, ezekben az esetekben úgy járok el, hogy előzetesen továbbítom feléjük az általam kitöltött űrlapot – színessel megjelölve, hogy mi az, amiben hozzá kell, hogy tegyék a véleményüket -, és ennek visszaküldése után véglegesítem a benyújtásra kerülő beszámolót!

És, ha már beszámoló készítés: nem fektetünk kellő hangsúlyt a mérlegkészítés időpontjára, melyet mindenkinek a számviteli politikájában kell meghatározni, és jelentősen befolyásolhatja a beszámolóban kimutatott adatokat!

Akinél bármilyen oknál fogva korábban van/volt zárás a szokásosnál, figyeljen arra, hogy az az időpont a számviteli politikáján is átvezetésére kerüljön! Ilyen lehetett például a jegyzett tőke emelése miatt korábban benyújtott beszámoló, stb..

Az ügyfélkapu szellemének áldását kérve, mindenkinek eredményes negyedévet kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM