Hétindító – 11. hét

Március idusa: esedékes a járulék bevallás, a helyi adóelőlegek és a gépjármű teljesítményadó előleg

kell

Kellemes hétfő reggeli habos kávét kívánok, remélem, mikor ezt a Hétindítót olvassátok, verőfényes napsütés lesz! De verőfényes napsütés és tavasz ide vagy oda, sajnos nekünk haladnunk kell. 

Járulékbevallás, befizetés

A hétvégére eső határidő miatt a mai napra határidős:

  • XX08, valamint XX58 bevallások benyújtása és a hozzá kapcsolódó adók, járulékok megfizetése 

Felkészülés az áfa bevallásokra 

Lassan határidősek a jövő hét hétfőjére  az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  • XX65-ös áfa bevallások
  • XXA60 -as összesítő nyilatkozatok 

Természetesen nem elfelejtkezve a speciális adózói kör – pl. az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen eset fordulhat elő mindazon esetekben, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (pl. EU beszerzések stb.)

Felhívom a figyelmet, hogy természetesen az adózók szűkebb körét érintően is esedékessé válik, válhat egynémely bevallás benyújtása, ilyen lehet például az egyes jövedéki területeket érintő bevallások stb.

Kamarai tagdíj

A kamarai díj befizetési határideje általános esetben március 31-e, így az erről szóló fizetési értesítőt már elküldhetjük ügyfeleinknek! Kamarákkal kapcsolatosan legyünk figyelemmel arra, hogy nem feltétlen minden ügyfél a Kereskedelmi és Iparkamara tagja, hanem szép számmal sorolódtak a vállalkozások az elmúlt években  az agrár kamara tagjainak sorába!

Helyi adók

A héten, 16-ára határidős:

  • helyi adó előlegek megfizetése (nem csak iparűzési adó, hanem pl. építmény adó is!)
  • gépjármű teljesítmény adó előlegének megfizetése (célszerű megnézni az érkező határozatok tartalmát is, bár úgy gondolom, hogy ezt nem a könyvelő komptenciája teljes mértékben egyeztetni)

Indul az intenzív, SZJA bevallási szezon 

A NAV E-Szja felületén várhatóan már elérhetőek lesznek a magánszemélyek bevallási tervezetei, ideértve a mezőgazdasági őstermelők és a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók tervezeteit is , esetükben azonban a bevallás tervezete kiegészítést kíván, nem is válik automatikusan bevallássá! A tervezet egyik legnagyobb előnye szerintem a végén rejlik, ahol tételesen, kifizetőnként látható, hogy mely cégek mennyit vallottak a magánszemély tekintetében az adóévben, ezt célszerű összevetni a rendelkezésre álló igazolásokkal! Továbbra is elmondható, hogy véleményem szerint a legtöbb ember szakember segítsége nélkül annak megfelelőségét továbbra sem képes ellenőrizni, így ez a feladat is ránk hárul! Véleményem szerint továbbra is célszerű ránézni a tervezetre azokban az esetekben, ahol családi kedvezmény kerül igénybevételre, hiszen a NAV csak a kifizetők bevallási adataiból tud dolgozni, előfordulhat, pl. megosztás okán, vagy mert csak késve nyilatkoztunk a munkáltatónak, hogy a bevallási tervezet nullás végösszege ellenére visszaigényelhető adó, esetleg járulék keletkezhet!

Adatszolgáltatás – idén utoljára 

A másik fontos téma, amivel lassan foglalkoznunk kell, nehogy elmaradjon, a március 31-re esedékes XXK102-es adatszolgáltatás, melynek keretében a cégek oldaláról kell jelenteni mindazon KATA-alanyok azonosító adatait és a részükre teljesített kifizetések összegét, melyek esetében a kifizetések az adott KATA-alany vonaktozásában 2022. adóévben meghaladták az  egymillió forintos összeget! 

Nos mindezek után eredményes munkát, haladós szép napokat, fennakadás mentes elektronikus rendszert kívánok! 

 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!