Hétindító – 10. hét

Teendők Nőnap hetén

Hétindító

Először is hölgyolvasóimnak boldog nőnapot kívánok! Remélem, mire soraimat olvassátok, már gőzerővel megérkezik a tavasz, hogy végre egy kis jókedvünk is lehessen!

A múlt hét végi történések okán megint szigorítás van „COVID fronton”, így kérek mindenkit, alaposan olvassa át a napokban megjelent közlönyöket. Felhívom a figyelmet, hogy minden segíteni akarás ellenére figyeljünk arra, hogy hol húzzuk meg a határt, véleményem szerint nem könyvelői kompetencia megítélni, hogy adott üzlet zárva tartson, avagy sem. Folyamatosan figyelni kell továbbra is a közlönyöket, hiszen a friss információk szerint bővítésre kerül a 10 milliós támogatott hitel felvételére alkalmas ügyfelek köre, illetve az adó- járulék- és bértámogatás, kedvezmény tekintetében is képbe kell kerülnünk.

Mindeközben a napi könyvelői munka és a zárási munkálatok nem állhatnak le, március 12. napján – határidősek a járulékbevallások, tehát eddig kell benyújtani az alábbiakat:

  • 2108-as bevallás (0-ás adattartalommal is),
  • 2158-as bevallás.

Még mindig vitatéma a 08-as bevallások benyújtása kapcsán, hogy kell-e tag-ügyvezető esetén nullás M-es lapot beadni. Továbbra is tartom, hogy mindazon esetekben, ahol a cégben legalább egy olyan ügyvezető is van, aki üzletrészt is birtokol, kötelező benyújtani a 08-as járulékbevallást, és nem csak a főlapot, hanem az adott ügyvezetőre vonatkozó M-es lapot is! Egy cég életében meglátásom szerint akkor és csak akkor kerülhető ki a 08-as bevallás M-es lapjainak benyújtása, ha kizárólag céges üzletrésszel nem rendelkező, megbízási jogviszonyos ügyvezetőről van szó, akinek havi rendszerességgel nem, csak időszakonként kerül kifizetésre megbízási díj!

Figyeljünk arra, hogy az idén február 1-jével változott a minimálbér, így egyes esetekben bérkorrekcióra lehet szükség!

Március 16-ra esedékesek a helyi adók előlege, már most lekérhetjük és egyeztethetjük a folyószámlákat, illetve itt az ideje az érkező folyószámlákra és fizetési meghagyásokra az ügyfelek figyelmét is felhívni.  Különösen fontos ez az idén, a helyi adók mérséklése okán benyújtott NYHIPA nyomtatvánnyal érintett ügyfelek esetén. Figyeljünk arra, hogy most lesz határidős  a gépjárművek után a teljesítményadó megfizetése is, az idén először a NAV tolmácsolásában, mely több-kevesebb sikerrel szintén a könyvelők nyakában landolt. E tekintetben kiemelt figyelmet kell fordítani a cégautóadó fizetésére kötelezett ügyfeleink esetében arra, hogy ez a befizetés határidőben megtörténjék, ugyanis csak ebben az esetben válik levonhatóvá az összeg a cégautó adó összegéből!

Mindeközben lassan itt a havi áfa bevallás, tehát ahogy a bérszámfejtésből eredő munkák után letettük a kék tollat, máris vehetünk egy pirosat a kontírozáshoz, és gőzerővel rögzíthetjük az áfa bevallást érintő tételeket!

Egy kicsit rápillantva a zárási feladatokra, elmondható, hogy a zárási időszak derekán járva, ideje a beszámolóknak is nekilátni, bár a bokros teendőink okán reménykedem benne, hogy erre az idén is kapunk majd egy kis halasztást, de ennek egyelőre híre-nyoma sincsen.

Én minden évben mind a civileknek, mind a cégeknek lekérek ilyenkor egy NAV törzsadatot, és egy cégkivonatot, civileknél pedig az OBH oldalán elérhető kivonatot is, annak érdekében, hogy a törzs adatokat egyeztessem. Sajnos sokszor egyszerűen elfelejtenek szólni aprócskának tűnő módosításokról ügyfeleink, és előkerülnek vagy akár megszűnnek telephelyek, tevékenységek, változnak ügyvezetők stb.

A kamarai tagdíjak befizetési határideje e hónap utolsó napja, így azt is lassan ki kell közölni az ügyfelek felé.

Mindenkinek haladós szép napokat, fennakadás nélkül működő cég- és ügyfélkapus rendszert és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon, és a hét hátralévő részében is!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!