Hétindító – 1. hét

2022-es év kezdése

hétindító

Üdvözletem mindenkinek 2022-ben! Legelőször is mindenkinek eredményekben gazdag, ellenőrzés- és bírságmentes boldog újévet kívánok! Remélem mindenki kipihente magát! Legkésőbb a héten gőzerővel kell visszaeveznünk a munka vizeire, hiszen nyakunkon a negyedik negyedévi zárás, és közben záródott az év is, tehát lassan-lassan fel kell, készüljünk a zárlati feladatokra is!

A bérszámfejtés az egyik első, és legfontosabb teendőnk! Bár a 12-ei járulékbevallási határidő még csak jövő héten érkezik el, muszáj a szokásosnál is korábban a számfejtési feladatokhoz hozzákezdenünk, egyrészt mert KIEMELTEN FONTOS, hogy a munkabérek 10-ig kifizetésre kerüljenek, hiszen csak ebben az esetben számítanak a 2021-es év jövedelmének, másrészt pedig az évváltás okán muszáj már a 2022-es bérekre, nyilatkoztatásokra is rátérni, és idejekorán bekérni ezen adatokat a partnereinktől! Fontos felhívni ezekre a tényekre a partnereink, ügyfeleink figyelmét is! Én ekkortájban szoktam felhívni a figyelmet a munkaszerződés módosítások fontosságára is, és küldeni szoktam részükre aktualizált nyomtatvány mintákat! Át kell számolnunk a szabadságokat, újra be kell kérnünk az adónyilatkozatokat (pl. családi kedvezmény, költséghányad nyilatkozat, különös tekintettel  a NÉTAK nyilatkozatokra stb.).

Maga a járulékbevallások benyújtása a 12-re esik, az alábbiak szerint:

  • 2158-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • 2108-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

És akkor 08-as bevallás újratöltve: a decemberi bevallás a szakképzési hozzájárulás elszámoló bevallása, tehát ezt nullás adattartalommal az arra kötelezetteknek mindenképpen be kell nyújtani, még akkor is, ha erről korábban NY-es nyilatkozaton előremutatóan nyilatkozatot tett!

Amire már most figyelnünk kell, hogy tájékoztassuk ügyfeleinket a változásokról – ha korábban még nem tettük volna meg, illetve nézzük meg, melyek azok az ügyfeleink, akiket egy-egy változás érzékenyen is érint, érinthet.  Annak érdekében, hogy legalább a számlázás flottul menjen, már január első napjaiban kiküldjük ügyfeleinknek a 2022-re vonatkozó, frissített számlázási kisokost, így azt bármikor elő tudják venni, ha elakadnának, az a tapasztalatom, hogy szeretik, és így kéznél van egy segédlet melyet a számla befogáskor éppúgy tudnak használni, mint a számlák kiállítása során!

Itt vagyunk az új évben és vészesen közelít a negyedik negyedévi zárás, melynél megint kiemelt figyelemmel kell lenni az éves áfa bevallókra, léptek-e határértéket, mert ha igen, akkor elvileg az éves bevallás benyújtása is 20-ára határidős. Jönnek a cégautóadó és társasági adó előlegek, és termékdíjas bevallási határidők is!

Mindenkinek kellemes, haladós hetet, működő tárhelyeket, EBEV rendszert kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!