Hétindító – 2. hét

Máris beindult a könyvelői szezon

hétindító

Szeretettel üdvözlök mindenkit ezen a szép hétfő reggelen.  A héten igazából beindul a könyvelői szezon, ahogy látom, sajnos levegőt nem kapunk egy darabig, így amikor tudunk, próbáljunk előremutatóan haladni a munkával!

Szerdára határidős (12-e) a járulékbevallások benyújtása az alábbiak szerint:

 • XX58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
 • XX08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

A 08-as bevallás újratöltve: a decemberi bevallás a szakképzési hozzájárulás elszámoló bevallása, tehát ezt nullás adattartalommal az arra kötelezetteknek mindenképpen be kell nyújtani, még akkor is, ha erről korábban NY-es nyilatkozaton előremutatóan nyilatkozatot tett!  Figyeljünk arra, hogy az egyesületek és alapítványok NEM alanyai a szakképzési hozzájárulásnak, így sem előleget, sem elszámoló bevallást e tekintetben benyújtani nem kell! Aki eddig vallott ilyen jogcímen, az önellenőrzéssel teheti helyre! Sajnos ez a NAV-nál még mindig nem fut hibaágra.

Mivel negyedévet is zártunk, a normál költség elszámolós egyéni vállalkozók szja előlegeire is figyelmet kell fordítanunk!

Január 15-re lesz határidős:

TÉTELES KATA szabályok szerinti iparűzési adót fizető és valló vállalkozók esetén, amennyiben volt KATA fizetés alól mentes időszak (pl. gyes, táppénz 30 napon túl, szünetelés és hasonló), akkor be kell adni az iparűzési adó bevallást, annak érdekében, hogy ne a teljes összeget kelljen megfizetnie a vállalkozónak (be kell nyújtani azokban az esetekben is, ahol önkormányzati mentesség kerülhet szóba)!

Figyeljünk rá, hogy sok önkormányzat előírja a szünetelő KATA alanynak is a tételes adóelőleget, – ez koherens a törvényszöveggel – így ha nem akarjuk, hogy az végleg az érintett adófolyószámláján maradjon, akkor mindenképpen kell bevallást beadni a szünetelésre tekintettel. A fővárosi székhellyel, telephellyel érintett KATA alanyok esetében nincs teendők, a Főváros a szünetelés bejelentése alapján korrekciózza az adófolyószámlát.

Január 20-ra lesz határidős:

 • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések;
 • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai;
 • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor);
 • Éves áfa bevalló ügyfelek esetén meg kell nézni, nem lépett-e értékhatárt;
 • KIVA előleg bevallás és megfizetés;
 • Cégautóadó bevallás és megfizetés;
 • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése;
 • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, stb.);
 • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetéséről sem.

Áfa tekintetében különös tekintettel kell lenni egy-két ügyfélnél, aki áfa státuszt váltott (pl. áfásból alanyi mentes lett stb.) az átmeneti szabályokra, melyek a normál érától eltérő speciális áfa bevallási jogcímeket is teremthetnek! A másik fontos dolog, az ún. arányosítós áfásoknál az év végével esetlegesen szükségessé váló korrekciók átvezetése is!

Bokros teendőink között ki ne felejtsük a NEBIH-et, melynek második féléves díját január 31-ig kell megfizetni!

Civil szervezetekkel kapcsolatosan már most említést érdemel, hogy tekintettel a családosok részére történő SZJA visszatérítésre több szervezet „megijedt”, hogy elesik a számára nagyon fontos 1%-os támogatásoktól! Nos, ez nincs így, mert az 560/2021 (IX.30.) kormányrendelet 2. pontja (4§) alapján „a kedvezmény után a rendelkezési jogosultság mértékével megállapított összeg költségvetési támogatásként illeti meg a kedvezményezettet”, azaz gyakorlatilag a költségvetés a civil szervezetek részére ezt az összeget mindenképpen kifizeti, ehhez viszont érvényes rendelkező nyilatkozat szükséges!

Mindenkinek kellemes téli napokat, meleg szobát, forró teát és kávét, valamint haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!