Hétindító – 1. hét

Új évi teendőink

hétindító

Üdvözletem mindenkinek 2021-ben! Legelőször is mindenkinek eredményekben gazdag, ellenőrzés- és bírságmentes boldog új évet kívánok! Remélem, mindenki kipihente magát! Legkésőbb a héten gőzerővel kell visszaeveznünk a munka vizeire, hiszen nyakunkon a negyedik negyedévi zárás, és közben záródott az év is, tehát lassan-lassan fel kell, készüljünk a zárlati feladatokra is! És ismét nem kevés feladatot ró ránk a COVID-helyzet!

A bérszámfejtés az egyik első, és legfontosabb teendőnk! Bár a január 12-ei járulékbevallási határidő még csak jövő hét elején érkezik el, muszáj a szokásosnál is korábban a számfejtési feladatokhoz hozzákezdenünk, egyrészt mert kiemelten fontos, hogy a munkabérek 10-ig kifizetésre kerüljenek, hiszen csak ebben az esetben számítanak a 2020-as év jövedelmének, másrészt pedig az évváltás okán muszáj már a 2021-as bérekre, nyilatkoztatásokra is rátérni, (annak ellenére, hogy még minimálbér és garantált bérminimum nincs kihirdetve) és idejekorán bekérni ezen adatokat a partnereinktől! Fontos felhívni ezekre a tényekre a partnereink, ügyfeleink figyelmét is! Én ekkortájban szoktam felhívni a figyelmet a munkaszerződés módosítások fontosságára is, és küldeni szoktam részükre aktualizált nyomtatvány mintákat! Át kell, számoljuk a szabadságokat, újra be kell kérnünk az adónyilatkozatokat (pl. családi kedvezmény, költséghányad nyilatkozat, különös tekintettel a NÉTAK nyilatkozatokra stb.).

Maga a járulékbevallások benyújtása a 12-re esik, az alábbiak szerint:

  • 2058-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 2008-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

És akkor 08-as bevallás újratöltve: a decemberi bevallás a szakképzési hozzájárulás elszámoló bevallása, tehát ezt nullás adattartalommal az arra kötelezetteknek mindenképpen be kell nyújtani, még akkor is, ha erről korábban NY-es nyilatkozaton előremutatóan nyilatkozatot tett!

Amire már most figyelnünk kell, hogy tájékoztassuk ügyfeleinket a változásokról, ha korábban még nem tettük volna meg, illetve nézzük meg, melyek azok az ügyfeleink, akiket egy-egy változás érzékenyen is érint, érinthet.  Itt az ideje a számlázásban esedékes változásokra már most felhívni a figyelmet, hiszen azon a téren változások léptek életbe.  Annak érdekében, hogy az átállás zökkenőmentes legyen, már január első napjaiban kiküldtük ügyfeleinknek a 2021-re vonatkozó, frissített számlázási kisokost, így azt bármikor elő tudják venni, ha elakadnának, az a tapasztalatom, hogy szeretik, és így kéznél van egy segédlet melyet a számla befogáskor éppúgy tudnak használni, mint a számlák kiállítása során!

Aztán itt vagyunk az új évben és vészesen közelít a negyedik negyedévi zárás, melynél megint kiemelt figyelemmel kell lenni az éves áfa bevallókra, léptek-e határértéket, mert ha igen, akkor elvileg az éves bevallás benyújtása is 20-ára határidős. Jönnek a cégautó adó és társasági adó előlegek valamint, termékdíjas bevallási határidők is!

Mindenkinek kellemes, haladós hetet, működő tárhelyeket, EBEV rendszert kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!