Az Európai Unió, mint adópolitikai környezetformáló

Beszéljünk tabuk nélkül az adórendszer továbbfejlesztéséről!

európai unió

A 2018. évi Nemzetközi Konferencián arra vállalkozunk, hogy tabuk nélkül beszéljünk az adórendszer továbbfejlesztéséről! Következő témánk az Európai Unió, mint adópolitikai környezetformáló.

Az Európai Unió országainak – így hazánknak is – az adózással kapcsolatos döntéseiben a nemzetközi környezetnek, elsősorban az OECD-nek és ettől nem teljesen függetlenül az európai uniós jogalkotásnak az utóbbi időben egyre erősödő szerep jutott. Ezeknek a belső jogrendszert is érintő döntések meghozatalában hazánknak csak közvetett (korlátozott) szerepe jut, miközben a végrehajtás (következmény) viszont teljes mértekben érint bennünket.

Az adódiplomácia eredményességének közvetlen költségvetési, versenyképességi hatása van!

Mindezek felértékelik a magyar adódiplomácia jelentőségét, hogy a „saját” érdekek minél jobban érvényesüljenek, illetve minél kevésbé csorbuljanak a nemzetközi adózási környezetben. Ezek a kérdések egy olyan, külgazdasági szempontból nyitott ország, mint Magyarország esetén az egyre növekvő nemzetközi adótortából való részesedés arányának alakulását jelentősen befolyásolják, évtizedekre meghatározzák.

Az Európai Unió, mint adópolitikai környezetformáló” című előadás során a hallgatóság betekintést nyerhet az Európai Unió közvetlen adózást és adóügyi információcserét érintő legfontosabb, jelenleg is formálódó kezdeményezéseibe, valamint a már elfogadott irányelvekbe és azok megvalósítási ütemtervébe is. A prezentáció során egy átfogó képben rajzolódik majd ki, hogy a tagállamok milyen keretrendszerben működnek az EU-n belül, és hogyan alakult át az EU adóelkerülés elleni lépésekkel összefüggő kezdeményező szerepe, valamint ezzel együtt a tagállamok mozgástere az elmúlt években.

Az adótanácsadást, mint szakmát leginkább a szolgáltatásokról szóló irányelv liberalizálása, valamint a kötelező adatszolgáltatás bevezetése fogja érinteni.

Digitalizáció és adótanácsadói felelősség! Bejelentés vagy feljelentés?

Az előadás keretében többek között szó lesz a Bizottság legújabb digitális adózásra vonatkozó irányelv-javaslatairól, a 2019-ben átültetendő, adótanácsadók kötelező adatszolgáltatására vonatkozó irányelvről (mandatory disclosure rules), az adóügyi információcsere már kiépített, ugyanakkor még csak most „élesedő” mechanizmusairól, a vitarendezési irányelvről, valamint más fontos „harmonizációs” témákról is.

Az előadás segítségével a résztvevők megismerhetik, hogy milyen fontos EU-s kötelezettségek kerültek elfogadásra a közelmúltban, illetve azt is, hogy milyen területeken lehet újabbakra számítani. Ezek a kötelezettségek nagymértékben meghatározzák Magyarország mozgásterét, illetve közvetlen és közvetett gyakorlati következményekkel is járnak az adótanácsadó szakma képviselő számára.

Az előbbiekben csak vázlatosan említett kérdéskörökkel Csabai Róbert, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese foglalkozik a konferencián.

* * *

Ha kíváncsi vagy a részletekre is, esetleg lennének javaslataid, hasznosítható tapasztalataid, akkor most aktív résztvevője lehetsz a változásoknak, vagy ha csak elsőként szeretnél hozzájutni az információkhoz, felkészülni és partnereid felkészíteni a változásokra akkor jelentkezz a 2018. június 7-8-án megrendezésre kerülő XII. Nemzetközi Adókonferenciára, melynek központi témája az Adópolitikai alternatívák. >>Jelentkezz most!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!