A vendéglátás és az idegenforgalom adózása – II. rész

Minden, amit a szálláshely-szolgáltatóknak tudni érdemes a tevékenységük adózási kérdéseiről

szállás

Az idegenforgalom legnagyobb szolgáltatói a szállodák. A szállodák világa igen összetett. Többféle szolgáltatás, többféle ellátás. A szálláshelynyújtástól az uszoda, gyógyfürdő, jégkabin, szauna használaton át a golfpályákig szinte minden megtalálható. Vajon hogyan adóznak ezek a szolgáltatások? Hány százalék a szállásdíj áfája? Adóalapot képez-e az idegenforgalmi adó? Az is érdekes kérdés, hogy a szállodai szálláshelyszolgáltatás esetében mi az áfa teljesítési napja? A vendég kijelentkezése? Netán időszakos elszámolású ügyletről van szó? Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a szállodai szolgáltatást igénybe vevők munkacéllal is érkezhettek akár belföldről, akár külföldről. A külföldről kiküldetési céllal érkezők és a szállodai szolgáltatásokat igénybe vevők a munkáltatójuk (kiküldőjük) nevére szóló számlát fognak kérni. Hogyan is kell ezt kiállítani? Lesz rajta általános forgalmi adó?

Arról se feledkezzünk el, hogy bárkinek bármikor bármi közbejöhet és lemondja a szállást. Hogyan kell elszámolni az előre fizetett szállásdíjakat? Netán nem jár vissza semmi? 

Hogyan kell számlázni, ha a vendég a „félidőben” távozik? 

A szálláshelyhez sokszor étkezési szolgáltatás is tartozik. A legtöbb szálloda rendelkezik saját konyhával és saját étteremmel, amelyet a szállóvendégek, de sok esetben a nem szállóvendégek (pl. közelben lakó helybeliek, máshol megszálló turisták) is igénybe vehetnek. A legtöbb szállásdíj a kötelező reggelit is tartalmazza. Lehetnek azonban olyan szállodák is, ahol a reggelin kívül az ebéd és a vacsora is kötelezően igénybe veendő. A kérdés csupán az, hogy van-e különbség az egyes étkezések adóztatása között? Az áfa-kulcs eltérő vagy azonos? Az is izgalmas kérdést vet fel, hogy hogyan étkeznek a szálloda dolgozói (alkalmazottak, alvállalkozók). „Kigazdálkodható”-e a svédasztalos ebédeltetés esetén az adómentes alkalmazotti étkeztetés. E téren erős kétségek merülnek fel. Az azonban lehetséges, hogy a saját alkalmazott vagy a szállodai alvállalkozó (pl. fodrász, kozmetikus, masszőr, zenész stb.) kedvezményes áron kapja az ebédet/vacsorát. Ebben az esetben viszont végig gondolandó, hogy mi az áfa alapja? Keletkezik-e személyi jövedelemadó vagy más egyéb adó?

Ha már az étkeztetés szóba került, akkor a kiszolgáló személyzet (pl. fizetőpincér) speciális javadalmazásáról se feledkezzünk meg. Két bevételi típust kell itt megemlíteni: az egyik a borravaló, a másik pedig a felszolgálási díj. A két jövedelem bár nagyon hasonló, de mégis más. 

Az egyik kötelezően fizetendő, a másik önként adható. Vajon kit illetnek ezek a bevételek? Hogyan adóznak? Van-e Tb-járulék fizetési kötelezettség? Megannyi kérdés, ami válaszra vár.

A szállodai bárokról se feledkezzünk el. Sör, bor, pálinka, kávé és aprósütemény. Vajon eltér-e az ár, ha helyben fizeti a vendég vagy a szobaszámlához írják? Van-e ár eltérítés kártyás és készpénzes fizetés esetén. Eltér-e az áfa mértéke ha a kávét, teát stb. az étteremben az ebédhez, vacsorához fogyasztja a vendég vagy a bárban issza meg? Elfogadhatják a bárokban a Széchenyi Pihenőkártyát vagy nem? Talán a legegyszerűbb mindent a szobaszámlához íratni?

Szintén izgalmas a szobákban található minibárok működtetése. Ásványvíz, üdítő és alkohol szinte mindenhol megtalálható. Van ezek között jövedéki termék? Kell-e ezekről külön nyilvántartást vezetni?

Ugyancsak kérdéses a masszőr, a fodrász, az úszómester stb. fizetésének adóztatása. Alkalmazottak? Adószámos magánszemélyek? Egyéni vállalkozók? Kinek és milyen pénznemben történik a fizetése? Magyar forintban? Valutában? A szolgáltatás árát közvetlenül nekik fizeti a vendég? Netán a szobaszámlához kerül? Hogyan történik az elszámolás? Mi az áfa alapja? Mi az áfa teljesítési napja? Megjelenik-e más adónem?

A vendégek pihenésének kellemesebbé tételéhez zenei, színházi szolgáltatások, városlátogatások, borkóstolók, hajókázás és egyéb programok is kapcsolódhatnak, amelyek szintén adózási kérdéseket vetnek fel. Az egyik ilyen kérdés az, hogy mi minősül élőzenei szolgáltatásnak? Igénybe vehető-e társasági adókedvezmény abban az esetben, ha a zene CD-ről megy, de az énekes ott van, ott és akkor énekel? Azt is végig kell gondolni, hogy a kulturális szolgáltatás biztosítása miként számolandó el. Keletkezik-e adófizetési kötelezettség? Netán ez is beletartozik a szállásdíj árába? 

A szállodákban különféle ruházati és ajándékboltok is találhatók? Ki működteti ezeket? Hogyan számol el? Az üzlethelységek bérleti díja lehet áfás és áfamentes. Melyik éri meg a szállodának? Hogyan számlázzuk tovább a közüzemi díjakat? Mi lesz az áfa alapja és mértéke? 

Végül arról sem szabad elfeledkezni, hogy sok vendég személyautóval érkezik. Vajon hol parkolnak? Több lehetőség is felmerül:

  • saját maguk gondoskodnak utcai vagy egyéb parkolóhelyről,
  • a szálloda biztosít felszíni parkolóhelyet,
  • a szálloda biztosít mélygarázst vagy egyéb zárt parkolóhelyet.

Minek minősül ez? Bérbeadás vagy parkolási szolgáltatás? Az áfában különbség mutatkozik, mind a fizetendő mind a levonható adó tekintetében.

***

A vendéglátás és idegenforgalom  témakörében számtalan kérdés merülhet fel, mint például a szállásdíj áfája, a foglalkoztatottak fizetésének adózása, a szállodák területén található üzletekre vonatkozó különös szabályozások. “A vendéglátás és az idegenforgalom adózási kérdései” című konferencián 2023. június 23-án a fenti kérdésekre és még többre is választ kaphatsz! Várunk szeretettel! >> Jelentkezem a konferenciára!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM