Választottbíróság

Beszéljünk tabuk nélkül az adórendszer továbbfejlesztéséről: választottbíróság

választottbíróságok

A 2018. évi Nemzetközi Konferencián arra vállalkozunk, hogy tabuk nélkül beszéljünk az adórendszer továbbfejlesztéséről! Következő témánk a választottbíróságok.

Az adórendszer jó működésének fontos feltétele a jól szabályozott és hatékonyan működő jogorvoslati rendszer. Ameddig a hazai jogorvoslati változások már-már megismerésre kerültek, addig kevés szó esik a nemzetközi vitarendezés új területeiről. Az adóügyekben egyes államok közötti, valamint a befektetők és a tagállamok közötti viták kerülnek bíróság elé.

A XII. Nemzetközi Adókonferencián a választottbíróságokat, mint az adózók jogérvényesítési alternatíváját vesszük górcső alá.

Az államközi jogviták a kölcsönös egyeztető eljárás, az un. Mutual Agreement Procedure (rövidítve: MAP) keretein belül történő – jellemzően kétes sikerű – rendezésénél az adózó még csak nem is résztvevő fél.  Az elhúzódó egyeztetések feloldására az OECD Modellegyezmény „vezette be” a választottbíróságot. Milyen előnyöket és hátrányokat hozott, milyen kötöttséggel és lehetőséggel jár az új bíráskodás – többek között – ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik a konferencia.

Az EU Választottbírósági Egyezménye (1990), a vitarendezés mechanizmusáról szóló irányelv (2017) mellett a legjelentősebb változást, kihívásokat kétségtelenül a Multilaterális Egyezmény a rövidített nevén MLI új választottbírósági szabályozása hozhatja.

A konferencián bemutatásra kerül a választottbírósági döntések kötőereje, a döntések belső jogorvoslati eljárásokhoz való viszonya, az adózók vétója, választottbírók kijelölésének módszere hogy csak kiemelt területet említsünk meg.

Vajon mit rejthet számunkra egy nemzetközi adóbíróság víziója?

Az előbbiekben csak vázlatosan említett kérdéskörökkel a legautentikusabb személy, Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke foglalkozik a konferencián.

* * *

Ha kíváncsi vagy a részletekre is, esetleg lennének javaslataid, hasznosítható tapasztalataid, akkor most aktív résztvevője lehetsz a változásoknak, vagy ha csak elsőként szeretnél hozzájutni az információkhoz, felkészülni és partnereid felkészíteni a változásokra akkor jelentkezz a 2018. június 7-8-án megrendezésre kerülő XII. Nemzetközi Adókonferenciára, melynek központi témája az Adópolitikai alternatívák. (Hogyan alakítsuk át az adórendszerünket, az egyes adónemeket?)>>Jelentkezz most!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!