Új munkatársat keresel?

Így tedd vonzóvá munkahelyed!

Egyre több munkakörben okoz problémát a munkaerőhiány, ráadásul a munkaerőpiacra belépő Z generációsok bármikor otthagynak egy helyet és váltanak, ha egy kicsivel is többet vagy mást kapnak máshol. Mivel a folyamatos cserélődés jelentős extra költségekkel, valamint sok időráfordítással és a munkafolyamatok megakadásával jár, egyre fontosabb, hogy a munkaadó megtartsa az értékes embereit. Ha pedig új ember felvételére kerül a sor, akkor a képzett szakembert találja meg úgy, hogy a sok hasonló hirdetés közül kiemelkedik egy vonzó ajánlattal.

Mit is jelent valójában a vonzó ajánlat? Mitől lesz egy munkahely vonzó? Ahány ember, annyiféle szempont van. Ezért az elsődleges annak a meghatározása, hogy a munkaadó pontosan milyen munkaerőt keres. Nyilván a legfontosabb, hogy jól könyveljen. Azonban nem mindegy, mennyi időt kell a munkahelyen tölteni, milyen ügyfeleket kell kiszolgálni és milyen csapat várja az új tagot. Ha ezeket a szempontokat is belefogalmazzuk az álláshirdetésbe, biztos, hogy a jelentkezők között behúzzuk a cégünk számára ideális munkaerőt is.

A legtöbb hirdetés szinte ugyanarról szól: keresünk egy kreatív, tapasztalatokkal rendelkező munkatársat, aki egyénileg és csapatban is jól teljesít, jó kommunikációs képességekkel rendelkezik és jól tűri a strasszt. Egy ilyen szövegre természetesen még az is jelentkezik, akire nem is illik rá a leírás, hiszen a megfogalmazás is azt sugallja, hogy jöhet bárki.

Mit emeljünk ki a cégről? Például azt, ha rugalmas munkaidőben is lehet dolgozni vagy többféle fix munkaidő közül választhatja ki a jelölt, mely időzónában szeretne az irodában tartózkodni. A felmérések szerint például a gyesről visszatérő kismamák, akik akár új szakmát is kitanultak a pici mellett sokszor kreatívabbak, lelkesebbek, mint az évek alatt megfásult munkatársak. Nekik viszont fontos az is, hogy a családot a munkával össze tudják egyeztetni. Ha erre mód van, írjuk bele már a kiírásba is, hogy lehetőség van a távmunkára, rugalmas munkaidőre vagy azt, hogy a cég számára fontos, hogy a munkatársak össze tudják egyeztetni a kétféle szerepet. Egy jó munkahelyen a főnök nyitott, coaching módszerekkel vezet, vagyis folyamatos visszajelzést ad a kollégáknak. Nem csak feladatokat ad, hanem célt tűz ki az emberek elé, ami sokkal motiválóbb. A lehetőségekhez képest szabad kezet ad, ugyanakkor be is számoltat az elvégzett munkáról.

Ezeket a szempontokat is bele lehet foglalni egy kiírásba. Például úgy, hogy világosan szerepel az álláshirdetésben, mit várunk az új munkaerőtől és cserébe mit adunk. Például elvárjuk, hogy pontosan végezze a munkáját, ha kell, a cél érdekében hajlandó legyen túlórázni is, például adóbevallási határidő előtt. Cserébe szabad kezet adunk a feladatvégzés során, és lehetőség van a rugalmas munkaidőválasztásra, vagyis a határidők lejárta és a túlórázás után cserébe pár napig otthonról vagy csökkentett munkaidőben is lehet dolgozni. Elvárjuk, hogy kritikus legyen a jelölt önmagával szemben és igényes a munkájára, cserébe a feszített munkatempó idején a vezetőség extra bónuszokkal kedveskedik, például ingyen ebéddel, egy közös vacsorával vagy extra ingyen kávét biztosít mindenkinek.

Ha a cég biztosít továbbképzési lehetőséget, az szintén vonzó szempont. Érdemes megfogalmazni azt is, mit jelent az adott cég számára az, hogy a jelentkező jó csapatjátékos legyen. Például, ha a kollektíva rendszeresen eljár közösen kirándulni, moziba vagy bowlingozni, az egy vonzó szempont egy extrovertált jelölt számára, de egy introvertált típust visszatart a jelentkezéstől, ha ő nem szeret semmilyen közös tevékenységben részt venni.

Míg régen vonzó szempont volt, ha egy munkahelyen volt csocsóasztal, babzsák és ingyen alkoholmentes sör a hűtőben, ma a vonzó munkakörnyezet csak egy szempont, sokkal fontosabb lett a megbecsülés és az előrelépési lehetőség. Utóbbi nem feltétlenül a ranglétrán való előrelépést jelenti, hanem a változatos feladatokat, amik során sokféle tapasztalatra tehet szert az ott dolgozó, és nem ég ki néhány év alatt.

A kiírást ne csupán írásban rögzítsük, készüljön egy videó, amiben látni a munkahelyet, a kollégákat, és elhangzik, milyen jelöltet vár a cég és konkrétan milyen feladatra.

Természetesen a legjobb ajánlás, ha a kollégák elégedettek, hiszen egy komoly jelölt igyekszik tájékozódni a munkahely felől az ismerősein keresztül, és a legfőbb biztosíték, ha a munkatársak ajánlják a helyet.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!