Téli gyümölcsök
Vitaminbombák
A téli vitaminpótlás elengedhetetlen, hogy megelőzzük a megfázást, felkészítsük szervezetünket az influenza-szezonra, fittek legyünk és elkerüljük a tavaszi fáradtság állapotát.
Szerencsére télen sem kell nélkülöznünk a fontos, természetes vitaminokat, hiszen számtalan déligyümölcs és zöldség közül választhatunk ilyenkor is. Ráadásul van hazánkban termő gyümölcs is, ami egész télen fogyasztható, ez pedig az alma. Számtalan vitamin forrása, A, B, C vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat is tartalmat. Vértisztító hatású, csökkenti a vesekő termelődés kockázatát, elősegíti a nehézfémek kiürülését a szervezetből, ezáltal a daganatos megbetegedések ellen is véd.
Télen fokozottan oda kell figyelni a C-vitamin pótlásra. Erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a felső légúti megbetegedéseket, sejtvédő szerepe van. Ezért érdemes olyan gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani, aminek magas a C-vitamin tartalma. Emellett az E, B és D vitamin pótlására figyeljünk oda.
Déligyümölcsök
A citrom, narancs, grapefruit, kiwi, mandarin, pomelo, bergamott C-vitamin tartalma nagyon magas, emellett B-vitamin és kálium is van bennük. Emellett még a banánt kell kiemelni, mint fontos vitaminforrást, folsav, kálium, magnézium, réz- és cinktartalma miatt ajánlott a fogyasztása.
Arra nagyon figyeljünk oda, hogy a déligyümölcsök héját különböző rovarölő, gombaölő anyagokkal kezelik annak érdekében, hogy ne romoljon meg korán. Ezek az anyagok beszivárognak a héjba, ezért fogyasztás előtt alaposan mossuk meg a gyümölcsöket és úgy távolítsunk el a héjat, hogy közben nem vágunk bele a gyümölcshúsba. Vásárolhatunk kezeletlen héjú gyümölcsöt is, így kisebb a kockázat, viszont gyorsabban megromlik a gyümölcs.
Fügét, datolyát fogyaszthatunk aszalva is, ami szintén kiváló vitaminforrás. Emellett az olajos magvak fogyasztása is ajánlott, mint a dió, mogyoró, pisztácia.
Egyéb vitaminforrások
Ha téli vitaminbombára vágyunk, akkor fogyasszunk sok sütőtököt, csipkebogyót, céklát, fekete retket is.
A csipkebogyó magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, emellett segíti a vas felszívódását, ami sok nőnek fontos az esetleges vashiányos vérszegénység megelőzésére. Szedjünk csipkebogyót, áztassuk fél napig, majd szűrjük le. Nagy szerepe van a csontok megóvásában is, valamint az influenzaszezonban is nélkülözhetetlen segítség egy finom csipketea.
A sütőtök számtalan formában elkészíthető, készíthetünk belőle levest, megsüthetjük magában, de édesség, például muffin is készíthető belőle. Béta-karotinban gazdag, amit a szervezetünk A vitaminná alakít át. Lassítja az öregedést, sejtregeneráló hatása van. Magas vastartalma miatt is ajánlott rendszeresen fogyasztani, főleg a nőknek.
A cékla számos fontos vitamin forrása, emellett segíti a mérgek és salakanyagok távozását a szervezetből.
A fekete retek pedig a köhögés kezelésére is ajánlott amellett, hogy C-vitamint, foszfort és vasat tartalmaz.
A gyümölcsöket, zöldségeket lehetőleg nyersen fogyasszuk. Készíthetünk belőlük turmixot, smoothie-t is. Ha pedig télen vágynánk hűsítő édességre, akkor kifacsarva és lefagyasztva, jégkrémként is kiválóak. Így ráadásul megőrzik vitamintartalmukat.
Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!
Értékelés, hozzászólás