Téli gyümölcsök

Vitaminbombák

A téli vitaminpótlás elengedhetetlen, hogy megelőzzük a megfázást, felkészítsük szervezetünket az influenza-szezonra, fittek legyünk és elkerüljük a tavaszi fáradtság állapotát.

Szerencsére télen sem kell nélkülöznünk a fontos, természetes vitaminokat, hiszen számtalan déligyümölcs és zöldség közül választhatunk ilyenkor is. Ráadásul van hazánkban termő gyümölcs is, ami egész télen fogyasztható, ez pedig az alma. Számtalan vitamin forrása, A, B, C vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat is tartalmat. Vértisztító hatású, csökkenti a vesekő termelődés kockázatát, elősegíti a nehézfémek kiürülését a szervezetből, ezáltal a daganatos megbetegedések ellen is véd.

Télen fokozottan oda kell figyelni a C-vitamin pótlásra. Erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a felső légúti megbetegedéseket, sejtvédő szerepe van. Ezért érdemes olyan gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani, aminek magas a C-vitamin tartalma. Emellett az E, B és D vitamin pótlására figyeljünk oda.

Déligyümölcsök

A citrom, narancs, grapefruit, kiwi, mandarin, pomelo, bergamott C-vitamin tartalma nagyon magas, emellett B-vitamin és kálium is van bennük. Emellett még a banánt kell kiemelni, mint fontos vitaminforrást, folsav, kálium, magnézium, réz- és cinktartalma miatt ajánlott a fogyasztása.

Arra nagyon figyeljünk oda, hogy a déligyümölcsök héját különböző rovarölő, gombaölő anyagokkal kezelik annak érdekében, hogy ne romoljon meg korán. Ezek az anyagok beszivárognak a héjba, ezért fogyasztás előtt alaposan mossuk meg a gyümölcsöket és úgy távolítsunk el a héjat, hogy közben nem vágunk bele a gyümölcshúsba. Vásárolhatunk kezeletlen héjú gyümölcsöt is, így kisebb a kockázat, viszont gyorsabban megromlik a gyümölcs.

Fügét, datolyát fogyaszthatunk aszalva is, ami szintén kiváló vitaminforrás. Emellett az olajos magvak fogyasztása is ajánlott, mint a dió, mogyoró, pisztácia.

Egyéb vitaminforrások

Ha téli vitaminbombára vágyunk, akkor fogyasszunk sok sütőtököt, csipkebogyót, céklát, fekete retket is.

A csipkebogyó magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, emellett segíti a vas felszívódását, ami sok nőnek fontos az esetleges vashiányos vérszegénység megelőzésére. Szedjünk csipkebogyót, áztassuk fél napig, majd szűrjük le. Nagy szerepe van a csontok megóvásában is, valamint az influenzaszezonban is nélkülözhetetlen segítség egy finom csipketea.

A sütőtök számtalan formában elkészíthető, készíthetünk belőle levest, megsüthetjük magában, de édesség, például muffin is készíthető belőle. Béta-karotinban gazdag, amit a szervezetünk A vitaminná alakít át. Lassítja az öregedést, sejtregeneráló hatása van. Magas vastartalma miatt is ajánlott rendszeresen fogyasztani, főleg a nőknek.

A cékla számos fontos vitamin forrása, emellett segíti a mérgek és salakanyagok távozását a szervezetből.

A fekete retek pedig a köhögés kezelésére is ajánlott amellett, hogy C-vitamint, foszfort és vasat tartalmaz.

A gyümölcsöket, zöldségeket lehetőleg nyersen fogyasszuk. Készíthetünk belőlük turmixot, smoothie-t is. Ha pedig télen vágynánk hűsítő édességre, akkor kifacsarva és lefagyasztva, jégkrémként is kiválóak. Így ráadásul megőrzik vitamintartalmukat.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM