Szlovák ügyvezető magyarországi díjazása utáni adózás

társszerző: Szalay László

Kóródiné Kovács Ildikó vagyok, a BPO-TAX Kft. bér és munkaügyi vezetője. Több kérdés is érkezett a külföldi magánszemélyek Magyarországról származó jövedelmének adózásával kapcsolatban, ezért Szalay László (Paragraf SK, Szlovákia) kollégámmal az alábbi cikkben foglaljuk össze az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Szlovák ügyvezető magyarországi díjazása utáni adózás

Gyorsan közeleg a 2014. évi személyi jövedelemadó-bevallások leadásának határideje. Gyakran a külföldi magánszemélyek nem is tudják, hogy a Magyarországról származó jövedelmük után bevallási kötelezettségük keletkezik.

Jelen írásunkban azt a gyakori példát mutatjuk be, hogy egy szlovák ügyvezetőt milyen adófizetési és bevallási kötelezettség terhel Magyarországon egy magyar cégben betöltött ügyvezetői tisztségéért kapott díjazása után.

A példa kedvéért tisztáznunk kell, hogy mi alapján állítjuk, hogy a szóban forgó ügyvezető elsődlegesen Szlovákiában adózik: az állandó lakhelye, valamint a tartózkodási helye Szlovákiában található. A szlovák adóhatóságtól szlovák illetékességi igazolással (certificate of residency) rendelkezik, valamint szlovák biztosítási jogviszonyát A1-es igazolással bizonyítja.

Az ügyvezetőnek mindkét országból származik jövedelme. Magyarországról tiszteletdíjat kap az ügyvezetői tisztségéért, Szlovákiában munkaviszonyból származó jövedelme keletkezik.

A Magyarországról kapott tiszteletdíj a szlovák-magyar kettős adóztatást elkerülő egyezmény 16. cikke alá tartozik, amely az Igazgatók tiszteletdíjáról és más hasonló kifizetésekről rendelkezik. Ezen cikk alapján a Magyarországról származó tiszteletdíj Magyarországon adóztatható. Természetesen Magyarország élt is ennek a lehetőségével.

A szlovák ügyvezetőt 16% mértékű személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség terheli Magyarországon, melyet a kifizetőnek a kifizetés időpontjában le kell vonnia a tiszteletdíjból. A szlovák ügyvezetőt éves jövedelméről az önadózás szabályainak megfelelően adóbevallási kötelezettség is terheli. A személyi jövedelemadó-bevallásának az alapja a kifizető által kiállított m30-as igazolás.

A szlovák ügyvezetőt a tiszteletdíja után, a 1408/71/EGK rendelet szerint, nem terheli egyéni járulékfizetési kötelezettség Magyarországon.

A szlovák adóilletékessége alapján az ügyvezetőnek Magyarországon korlátozott adókötelezettsége áll fenn. Ez az jelenti, hogy Magyarországon csak a magyar gazdasági társaságtól kapott tiszteletdíjat kell szerepeltetnie a személyi jövedelemadó-bevallásban. A Szlovákiában kapott jövedelmet Szlovákiában köteles bevallani az adóhatóság részére, mivel szlovák adórezidens.

Az egyezmény értelmében a szlovák jövedelem és jövedelemadó megállapítása során a szlovák ügyvezető Magyarországról származó jövedelemét is figyelembe kell venni. A szlovák jövedelemadó kiszámítása során ugyanakkor a Magyarországon megfizetett adó összegét korlátozottan figyelembe lehet venni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországról származó jövedelem után nem kell további jövedelemadót fizetni Szlovákiában.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!