Minden, amit a KATA-ról tudni kell!

Kérdések és válaszok

A kisvállalkozások tételes adójának jogszabályi hátterét a 2012. év CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény (Katv.) tartalmazza. 2020. január 01-től megszűnik az EVA adózási forma. Ebből adódóan minden EVA-s adózónak döntenie kell, hogy a tevékenységét milyen adózási forma keretében folytatja tovább. A KATA adózás egy olyan forma, amely még az EVA adózásnál is egyszerűbb és kedvezőbb.

Ki lehet KATA-s adózó?

Egyéni vállalkozó, az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság, és a 2017-es törvényi változással kibővítésre került a kisvállalkozások tételes adózását választhatók köre az ügyvédi irodával.

A felsorolás adja, hogy KFT nem lehet kisadózó, illetve olyan betéti társaság sem, amelynek a beltagja egy KFT.

Mitől ilyen népszerű ez az adózási forma?

Az egyik legfontosabb, hogy év közben is választható ezen adózási forma, amely már meglévő vállalkozások esetében a bejelentkezést követő hónap első napjától alkalmazható.

Azok a vállalkozások – a fenti felsorolásban szereplők – akik újonnan alakulnak és kezdik meg tevékenységüket már a bejelentkezés alkalmával választhatják ezt az adózási formát.

Egyszerű, mert az adminisztrációs terhek minimálisak, az fizetendő adó összegének meghatározása könnyű.

2019. január 1-től fontos változás lépett életbe!

Változott a KATA adózást NEM választhatókra vonatkozó jogszabályi előírás.

Nem választhatja az adóalanyiságot az a vállalkozás, amelynek adószámát az adóhatóság a bejelentés évében, vagy az azt megelőző 12 hónapban törölte. Ez az időszaki korlát 2018.12.31-ig, 2 év volt.

Szintén fontos változás lépett életbe 2019.07.01-től!

A főállású kisadózó vállalkozó által igénybe vett pénzbeli ellátások (például gyed, táppénz) alapja változatlan adófizetési kötelezettség mellett megemelkedik. Ez azt jelenti, hogy az 50.000 forintos tételes adó megfizetése esetén 94.400 forintról 98.100 forintra, míg a magasabb mértékű – 75.000 forintos – tételes adó megfizetésekor 158.400 forintról 164.000 forintra emelkedik az ellátási alap.

Tarts velem következő írásaimban is, amelyekben az alábbi témákat fejtem ki részletesen:

  • Elkezdődtek a KATA-s adózók adóhatósági ellenőrzései.
  • Mire érdemes figyelni, milyen tapasztalatok vannak az ellenőrzésekkel kapcsolatosan!

 * * *

Kísérd figyelemmel további cikkeimet és vegyél részt a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében 2019. november 7-én „Minden amit KATA-ról tudni kell” címmel tartandó előadásomon, ahol személyesen válaszolok a felmerülő kérdésekre.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!