Hétindító – 7. hét

Ma határidős az idei év első járulékbevallása

lesz

Jó reggelt kívánok mindenkinek ezen a szép napon! Jelzem a héten a kávéra minden mennyiségben szükségünk lesz!  

Járulékbevallás, nyilatkozat nyomtatvány bevallás helyett

A hétvégi határidő miatt a mai napra határidősek a járulékbevallások, és mai napra határidős a NY nyomtatványok benyújtása is azokban az esetekben, amikor valamilyen okból nullás bevallást kellene benyújtanunk. (pl. 08-as bevallások stb.) Természetesen ezek bevallási időszakhoz igazodva is benyújthatóak majd, mindig az érintett bevallás benyújtására előírt határidőig. A határidő leteltét követően NY nyomtatvány nem nyújtható be, kizárólag nullás adattartalmú bevalláson lehet azt benyújtani, pótolni.  

Átalányadó és járulékbevallás

Az átalányadóból normál szja alá átnyergelő egyéni vállalkozók esetében figyelj oda, hogy az 58-a bevallás főlapján jelöld, hogy nem átalányadós bevallás kerül benyújtásra, annak ellenére, hogy az átalányból a normál VSZJA szabályai alá való átállás jelölésére az SZJA bevallásban lesz majd mód!

Azoknál a vállalkozóknál, ahol marad az átalányadó, beáll az idéntől a negyedéves bevallási rend, ettől érvényesen eltérni nem lehet. Likviditási problémák kiküszöbölése okán sok esetben igény lehet továbbra is a havi járulékfizetési értesítők kiküldésére. Ez esetben fel kell hívni az ügyfél figyelmét, hogy az új szabályok miatt, ha havonta kéri az utalandók kiküldését, akkor előfordulhat, hogy több adót fizet be havonta, mint az szükséges lenne. Természetesen egy kis odafigyeléssel ez negyedévente korrigálható lesz! Mi minden átalányadós ügyfelünktől nyilatkozatot kértünk be azokban az esetekben, ha szeretné a havi járulékok és adók megküldését, felhívva figyelmüket az esetleges többlet befizetés lehetőségére! 

Közelít az ÁFA bevallási cunami…

A  jövő hét hétfőjére lesz határidős az idei év első áfa bevallási turnusa, lássuk hát milyen szabályok szerint

  • xx65-ös áfa bevallások
  • xxA60 -as összesítő nyilatkozatok
  • és axx01-es (az arra kötelezetteknek) bevallások benyújtásának határideje is

Jön a február végi teendők virágcsokra

Február 25 helyett február 27-re lesz határidős, ami sajnos vészesen közelít:

  • KATA bevallások benyújtása 
  • 2201-es éves bevallások benyújtása (főszabály szerint akkor kell csak, ha a rajta szereplő bármilyen adónemben kötelezettek lennénk)
  • Éves áfa bevallások (2265)

Felhívom a figyelmet, hogy a normál adózás alá tartozó, valamint átalányadós egyéni vállalkozók SZJA bevallásának benyújtási határideje az idén is május 22-re datálódik, és részükre is készül bevallás tervezet, melyet ennek ellenére részben nekünk kell majd adattal feltölteni, véleményem szerint egy aktív egyéni vállalkozó bevallási tervezetét kiegészítés nélkül jóváhagyni nem lehet.

Mindenkinek haladós bevallás benyújtást, működő ügyfélkaput és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon, és a hét hátralévő részében is! 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!