Hétindító – 7. hét

Mai határidő: járulékbevallások

Jó reggelt kívánok mindenkinek ezen a szép Valentin napon! Jelzem a héten a kávéra minden mennyiségben szükségünk lesz!

A hétvégi határidő miatt a mai napra határidősek a járulékbevallások, és mai napra határidős a NY nyomtatványok benyújtása is azokban az esetekben, amikor valamilyen okból nullás bevallást kéne benyújtanunk. (pl. 08-as bevallások stb.) Természetesen ezek bevallási időszakhoz igazodva is benyújthatóak majd, mindig az érintett bevallás benyújtására előírt határidőig. A határidő leteltét követően NY nyomtatvány nem nyújtható be, kizárólag nullás adattartamú bevalláson lehet azt benyújtani, pótolni.

A  jövő hét elejére lesznek határidősek  az idei év első áfa bevallási turnusa, lássuk hát milyen szabályok szerint

  • 2265-ös áfa bevallások
  • 22A60 -as összesítő nyilatkozatok
  • és a2201-es (az arra kötelezetteknek) bevallások benyújtásának határideje is

Február 25-re lesz határidős – ami sajnos vészesen közelít:

  • KATA bevallások benyújtása (20KATA)
  • 2101-es éves bevallások benyújtása (fő szabály szerint akkor kell csak, ha a rajta szereplő bármilyen adónemben kötelezettek lennénk)
  • Éves áfa bevallások (2165)

Bár az iparűzési adó bevallások elkészítése fenti bevallói körnek is – amennyiben bevallási kötelezettség terheli – jellemzően május 31-ére határidős, én ezen bevallásaikat már a most határidős bevallásokkal együtt elkészítem, és be is nyújtom, így nem kell kétszer ugyanahhoz a vállalkozóhoz nyúlni, és májusban egy feladattal kevesebb, amire figyelni kell!

KATA alanyoknál, akik tételes iparűzési adó fizetése alá akarnak átjelentkezni, vagy épp onnan kijelentkezni, a határidő 2022. február 15-e, azaz a holnapi nap. Azoknál a tételes ipát fizető KATA alanyoknál, akik az idén már év elejétől szünetelnek, jó opció lehet az általános szabályok szerinti iparűzési adó hatálya alá átjelentkezni, hiszen ellenkező esetben részükre előírják a tételes iparűzési adót, melyet majd csak adóévet követően januárban lehet a bevallással helyretenni! Fontos, hogy a döntést mindig ügyfelünkkel megbeszélve és dokumentálva hozzuk meg!

Február 25-ére határidősek a 22NYHIPA nyilatkozat benyújtások, azokban az esetekben, ahol ügyfelünk kéri az iparűzési adó 1% ra mérséklését, és azt a tavalyi évben bármely okból nem tette meg! Azokban az esetekben, ahol korábban már került ilyen nyilatkozat benyújtásra, az automatikusan érvényben marad. Fontos továbbá, hogy minden olyan telephelyet, melyet Htv. telephelyként az adóhatósághoz korábban nem jelentettünk be, még a nyilatkozat benyújtása előtt be kell jelenteni, ellenkező esetben az adott telephelyek önkormányzatai nem fogják a mérséklési kérelemről az adóhatóság tájékoztatását megkapni!

Felhívom a figyelmet, hogy a normál adózás alá tartozó egyéni vállalkozók SZJA-bevallásának benyújtási határideje az idén is május 20-ra datálódik, és részükre is készül bevallás tervezet, melyet ennek ellenére részben nekünk kell majd adattal feltölteni, véleményem szerint egy aktív egyéni vállalkozó bevallási tervezetét kiegészítés nélkül jóváhagyni nem lehet.

Mindenkinek haladós bevallás benyújtást, működő ügyfélkaput és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon, és a hét hátralévő részében is!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM