Hétindító – 49. hét – Suller Kriszta

Megjelent az adócsomag a Magyar Közlöny 171. számában. Hatályosak az új minimálbér összegek. Jövő héten járulékbevallás

Kellemes forró, habos kávés hétfő reggelt kívánok! Gőzerővel közelít az év vége, a Mikulás is itt van már a héten, közeledik a Karácsony, de bokros teendőinkről nem feledkezhetünk meg e tekintetben sem. 

Járulékbevallás a jövő héten

Bár december 12-re határidős, már a héten a járulékbevallásoké a főszerep az alábbiak szerint: 

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Nagyon sok helyen már most felmerülnek a 13. havi fizetések, esetleges jutalmak kérdésköre, így célszerű ott, ahol ez releváns tájékozódni ez ügyben. A mostani bérszámfejtéssel együtt már célszerű lehet ügyfeleinket ismét tájékoztatni a szabadságok állásáról, hogy kinek, mennyi szabadságos napja van még a cégnél, amit lehetőség szerint december 31-ig ki kell adni! Aki ezeket a feladatokat már ellátta, gőzerővel készülhet az áfa bevallások elkészítésére! 

Új minimálbér szabályok már decembertől

A múlt hét folyamán megjelent a minimálbérről és garantált bérminimumról szóló kormányrendelet, melynek értelmében ténnyé vált, hogy 2023. december 1-jével emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum. 

Minimálbér havibér alkalmazása esetén: 266.800 Ft

Garantált bérminimum havibér alkalmazása esetén: 326.000 Ft

Egyszerűsített foglalkoztatásra is hat az új minimálbér….

Sajnos ez a tény sok más sarokszám módosulását is eredményezi. Ezek közül kiemelném az egyszerűsített foglalkoztatás napi közterhét, mely 2.700 forintra módosul naponta. A minimálbéres rendelet az egyszerűsített foglalkoztatottak minimális bérét is érinti, így nagyon fontos, hogy azon ügyfeleket, ahol ez rendszeres, megfelelően – még ezen a héten – tájékoztassuk. Mi a saját ügyfeleinknek már a múlt hét folyamán kiküldtük a tájékoztatást. 

A munkás december fontos feladatai

  • áfa státusz-beli váltások, áfa “módszerek” közti választás (pl. pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései stb.),
  • jó időszak ez egy törzsadat kontrollhoz, kinek milyen tevékenysége van, mit is végez,
  • december 20-ig termékdíj előleg megfizetése azoknak, akik erre kötelezettek,
  • adófolyószámla kontroll.

Természetesen a fentieken túl – ügyfélkörünket ismerve – még egyéb kötelezettségek is felmerülhetnek, melyet célszerű idejekorán számba venni.

Új év, új jogszabályok…

2023. november 30-án a Magyar Közlöny 171. számában kihirdetésre került az adócsomag és a globális minimum-adóról szóló törvény. Gyakorlatilag napok alatt kell javaslatokat tennünk ügyfeleinknek, hogy mely megoldási, adózási alternatívák lehetnek jók és gazdaságosak az ő szempontjukból, és meg kell nekik magyaráznunk, hogy nem minden úgy van, ahogy azt az egyes cikkekben vagy híradásokban látták, hallották, olvasták, hiszen nagyon sok tájékoztatás felszínes, nem ismerve a részleteket könnyen többe kerülhet a leves, mint a hús! 

Kötelező továbbképzés könyvelőknek, adótanácsadóknak

December van, ideje ellenőrizni a kreditpontjaidat mindkét tekintetben, és ha kell, még kiegészíteni, pótolni a képzési kötelezettséget!

Kellemes téli napokat, meleg szobát, forró teát és kávét, jó egészséget, valamint haladós napokat kívánok!

***

Teljesítsd a 2023. évi kreditpontjaid most! Választ a 3 képzési forma közül a számodra legfelelőbbet! >>

Aktuális konferenciáink! >> 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM