Hétindító 47. hét

Áfa bevallási határidő mellett érdemes az év végi feladatokra felkészülni, adóoptimalizációs számításokat végezni

hét

Lassan közeledve a Karácsonyhoz, és könyvelőként egy igen sok feladattal tarkított bő egy hónap előtt állunk, annak ellenére hogy az előttünk álló hét viszonylagos nyugalmat ígér, leszámítva a hét elején esedékes áfa bevallásokat! Nézzünk tehát körül, mi az, amivel lassan már haladnunk kell! 

Határidős feladatok

Határidősek a héten hétfőre az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  • xx65-ös áfa bevallások
  • xxA60 -as összesítő nyilatkozatok 

Természetesen nem elfelejtkezve a speciális adózói kör – pl. az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen eset fordulhat elő mindazon esetekben, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (pl. EU beszerzések stb.)

Javasolt feladatok

A héten – a munkánkat meggyorsítandó – már bekérhetőek a jelenléti adatok, így talán kicsit korábban elkészülhetünk a szokásos bérszámfejtési munkálatokkal, és a bevallások elő- és elkészítésével. 

Decemberi „étlap”

Amire biztosan gondolnunk kell decemberben:

  • áfa státusz-beli váltások, (civileknél lehetőség az alanyi mentesség alá bejelentkezni a tevékenység jellegére tekintettel mentes választás helyett, illetve pl. alanyi mentesség helyett áfa státusz választás, vagy fordítva, ha a feltételek fennállnak)
  • áfa “módszerek” közti választás (pl. pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései stb.)
  • Jó időszak ez egy törzsadat kontrollhoz, kinek milyen tevékenysége van, mit is végez ténylegesen, kell-e törölni, felvenni új tevékenységet,
  • különböző nyereség adózási módok közti váltás gazdaságossági számításai (pl. érdemes-e váltani más adónemre) , esetleg onnét visszajönni,
  • december 20-ig termékdíj előleg megfizetése azoknak, akik erre kötelezettek
  • adófolyószámla kontroll (különösen civil szervezeteknél!)

Számolj!

Természetesen a fentieken túl – ügyfélkörünket ismerve – még egyéb kötelezettségek is felmerülhetnek, melyet célszerű idejekorán számba venni. Az viszont tény, hogy nem tartozik véleményem szerint a közvetlen kötelezettségeink közé a gazdaságossági számítások egy részének elvégzése, viszont a számaikat mi látjuk, a főkönyveiket mi tudjuk igazán értelmezni, és az a tapasztalatom, hogy egy-egy esetben amikor úgy látjuk, érdemes számolni, ezt a javaslatot az ügyfél tőlünk kifejezetten jó néven veszi, és talán érezve a törődést kicsit nagyobb megbecsülést kapunk. Mindennek ellenére a nagyobb időigénnyel rendelkező gazdaságossági és adóoptimalizációs számítások bonyolultak is lehetnek, akár egy kisebb fajta évzárást is igényelhetnek, ilyen esetekben az ügyfélnek díj megjelölése mellett felajánlhatjuk a több adózási módszer melletti adóterhelés kiszámítását!

Egyre inkább azt látom, a kisebb cégek ügyvezetői is – ha lassan is – de ébredeznek, már tudják, hogy nem mindig az elsőre olcsónak tűnő megoldás a legolcsóbb, és ha segítségükre vagyunk az adójuk optimalizálásánál, hallgatva tanácsainkra, hajlandóak változtatni, amelynek a gyümölcsét élvezve egy tartós , megbízható alapokon nyugvó ügyfél – könyvelő kapcsolat alakítható ki velük.

Mindenkinek haladós napokat, jó egészséget, zökkenőmentes működő ügyfélkapus rendszert kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!