Hétindító – 46. hét

Járulék cunami, késedelmi pótlék előírás, EGYKESZ

Járulék cunami!! A hét második felére, csütörtökre határidős az alábbi bevallások benyújtása, illetve az ahhoz kapcsolódó adó- és járulékterhek megfizetése:

 • 1558-as bevallások egyéni vállalkozások körében
 • 1508-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében.

Természetesen ebben a hónapban se feledkezzünk meg a különleges adózói kör érintett bevallásainak benyújtásáról pl. 08INT, 08E.

Tekintve, hogy az év vége egyre közelít, továbbra sem győzöm eléggé hangsúlyozni a zárási előkészítő munkálatokat, az ügyfelekkel történő egyeztetéseket, melyre jó alkalom lehet a folyószámla egyeztetés.

November 16-ával előírásra kerülnek a folyószámlákra a késedelmi pótlékok, melyek egyes adózói körökben komoly adókockázatot is rejthetnek, így legyünk figyelemmel arra, hogy ezt a fizetési kötelezettséget is jelentessük meg ügyfeleink felé. A megjelentetésnek jó módja, én ezt szoktam tenni, hogy a NAV EBEV rendszeréből lekérdezhető ún. Pótlék levezetést küldöm ki az ügyfelek részére. Ez a pótlék levezetési lista már letölthető az EBEV rendszerből.

Érdemes azonban legalább átfutni ezeket a pótlékértesítőket, különösen, ha egyes esetekben indokolatlanul magasnak látszik. Többször előfordult már, hogy pl. a fizetési könnyítésekből eredő pótlékrendezések elmaradtak, így több pótlékot róva az adózóra. Amennyiben ezt észleljük, akkor kezdeményezzük ennek egyeztetését a hatósággal.

TIPP: Amennyiben későbbi záróidőponttal húzzuk le a folyószámlát egy adott adózónak, akkor már látszik a 2014. évi előírás is. Célszerű lehet 2015. december 31-i dátummal lekérni a folyószámlákat, mert ez esetben látható pl. már a társasági adóelőleg előírása is. Fontos ez azért is, mert egy nagyon jó szűrő lehet arra nézve, ki lehet kötelezett feltöltésre társasági adó szempontjából. Nagyon jól látható a feltöltésre kötelezett, negyedéves TAO előleget fizető ügyfeleknél, hogy maga a negyedik negyedévi társasági adóelőleg 2015. december 20-án megjelenik a folyószámlán.

Mindeközben saját feladatainkkal is foglalkoznunk kell. Bár magával az EGYKESZ nyomtatvánnyal nem értek egyet, ugyanakkor jelenleg még nem látok arra utaló jelet, hogy ennek alkalmazását eltörlik, így – mivel a benyújtási határidő 16-a – itt az ideje a hatóságtól kapott lista alapján ezen nyomtatványokat is beküldeni. Fontos mindez különösen azért, hogy továbbra is hozzáférjünk ügyfeleink folyószámláihoz, különben károkat is okozhatunk pl. egy köztartozás mentes adózónál.

Hozzászólások

2 hozzászólás

  • Lászlóné Valázsik
  • 12:33

  Egykesz-t nem kell beadni.változott a szabály!!

   • Suller Kriszta
   • 14:30

   Tisztelt Valázsik Lászlóné!

   Köszönjük észrevételed! Annyiban igazad van, hogy remélhetőleg változni fog, de jelenleg még tervezeti szinten van az „EGYKESZ” kérdés, – azaz hogy eltörlik az újraregisztrációt, és a tervezett szabályozás alapján azt kell jelezni, akinél a hozzáférési jogosultság megvonásra kerül. Ugyanakkor ameddig ez közlönyben kihirdetésre nem kerül, addig függő kérdésként kezelendő véleményem szerint. Ezt támasztja alá az is, hogy a NAV honlapján még e percekben sem érhető el más tájékoztatás. A hétindítóban csupán erre az anomáliára kívántam a figyelmet felhívni!

   Az 5percAdó nevében üdvözlettel,
   Suller Kriszta
   Az Év Könyvelője – 2012
   5percAdó szakértője
   nonprofit könyvelő és adótanácsadó

   Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A https://www.5percado.hu körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!