Hétindító – 46. hét – Suller Kriszta

Járulékbevallás benyújtási- és befizetési határidő. Adófolyószámlák pótlékadatainak ellenőrzése és felkészülés az áfa bevallásra

bevallások

Szép hetet kívánok! Mielőtt nekiesünk az ügyfélkapunak és elkezdjük beküldeni az esedékes bevallásokat, ki ne maradjon a kávé! Elfogyasztása közben tekintsük át, milyen szépségek várnak ránk a héten!

A hétvégi határidőre tekintettel mára határidős:

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Késedelmi pótlék az adófolyószámlán

És ha már utalnunk kell nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy november 15-vel írják elő az adóhatóságnál a késedelmi pótlékokat, melyeket szintén át kell utalni, így aki még nem tette, még kiküldheti ezeket az értesítőket!

Közelít az ÁFA-hajrá!

Határidősek lesznek jövő hét hétfőre, 20-ra az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  • xx65-ös áfa bevallások
  • xxA60 -as összesítő nyilatkozatok 

Természetesen nem elfeledkezve a speciális adózói kör – pl. az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen eset fordulhat elő mindazon Áfa törvény által nevesített tényállások megvalósulásakor, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (pl. EU beszerzések stb).

Negyedéves zárlat után kiemelten ellenőrizd az ÁFA bevallási gyakoriságot!

Figyeljünk arra, hogy negyedéves zárást követő hónap lévén (természetesen ezt a bevallási időszakra értem) előfordulhat, hogy a korábban negyedéves ügyfelünk esetleg havi áfa bevallóvá vált értékhatár átlépés miatt. Akinél ez esélyes lehet, ott célszerű a nyilvántartásaikat a NAV törzsadattal összevetni, ahol ekkorra már az áfa státusz váltást általában a nyilvántartásaikon átvezetik. Sőt, tapasztalatom szerint több alanyi mentes ügyfélnél is előfordulhat, hogy átlépi az áfa küszöbértéket ekkortájt, így célszerű az ő házuk táján is körbe nézni, hiszen nem egyszerű utólag korrigálni, ha később derül fény az eltérésekre! 

Kopogtat az év végi hajrá…

Mindezeken túl már felkészülhetünk az év végi hajrára, ennek keretében folyamatosan monitorozni kell, ki-hogy is áll a leadott iratanyaggal, hogy állnak eredmény ügyileg, kell-e egyeseknél adóoptimalizációs célból esetleg még az idén átjelenteni, változás jelenteni. 

Civil klub – jövőre is!

Immár hat éves a Civil Klub, melynek köreibe továbbra is szeretettel várok minden civil szervezetekkel foglalkozó könyvelő kollégát, civil szervezetek vezetőit, ahol igyekszünk minden kérdésre a választ együtt megtalálni! 

Haladós napokat, zökkenőmentes, működő ügyfélkapus rendszert kívánok!

***

Teljesítsd a 2023. évi kreditpontjaid most! Választ a 3 képzési forma közül a számodra legfelelőbbet! >>

Aktuális konferenciáink! >> 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!