Hétindító – 38. hét

Helyi adó előleg, cégautóadó, NAV felvétel

Ezen a héten felpörögnek a határidős teendőink, a járulékbevallások körével foglalkozunk a hét első napjaiban, ugyanakkor már a havi áfa bevallások iratanyagainak feldolgozására is időt kell fordítanunk. Vegyük tehát át, melyek is azok a sarkalatos pontok, melyekre a héten figyelni kell!

A mai napon – 14-én – határidős a járulékbevallások benyújtása, az ahhoz kapcsolódó adó- és járulékterhek megfizetése az alábbiak szerint:

  • 1558-as bevallások az egyéni vállalkozások körében
  • 1508-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében.

Szeptember 15-e a helyi adók szempontjából nagyon fontos határidő, ekkor van ugyanis a helyi adók előlegeinek fizetési határideje. Sokszor elsiklunk felette – talán pont azért, mert a helyi adóhatóságok folyószámla kivonatai nem jutnak el hozzánk időben -, hogy helyi adók alatt nem csak az iparűzési adót értjük. Fontos figyelemmel lenni az egyéb helyi adókra, pl. építményadó, teljesítményadó, stb. is!

Azokban az esetekben, mikor erre valamilyen okból friss információm, adatom nincsen, de tudom, hogy az adott ügyfélnél felmerül vagy felmerülhet fizetési kötelezettség, akkor felhívom figyelmét, hogy ennek a helyi adóhatóság értesítése alapján tegyen eleget.

A helyi adók körébe tartozó gépjármű adó határidőben történő megfizetése a cégautó adóval érintett partnereinknél különösen fontos, tekintve, hogy csak a határidőben rendezett gépjárműadó összege vonható le a cégautó adó összegéből! Éppen ezért a cégautó adó számfejtéssel érintett partnereink figyelmét erre külön is célszerű felhívni, különösen azokban az esetekben, amikor magas cégautóadó tételű gépjárművel, illetve több személygépkocsival rendelkeznek, hiszen ezekben az esetekben különösen jól tud jönni a beszámítás lehetősége.

Civil szervezetekkel kapcsolatosan sorra érkeznek az ügyfélkapura az értesítések, hogy ki mennyi 1%-os felajánlásban részesült. Az idei év lesz az első, amikor ezért külön tenni nem szükséges semmit, hiszen maga a regisztrációs folyamat az, ami megalapozza ezen jogosultságot. Azon civil szervezetek esetében, amelyek korábban még nem regisztráltak, és egyébként már 1% gyűjtésére jogosultak lesznek, szeptember 30-ig kérhetik a NAV adatbázisába a felvételüket! Célszerű az ebben érintett civil partnereink figyelmét felhívni a regisztrációra.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ebben az esetben könyvelőként felelősen a regisztrációs adatlapot csak dokumentáltan szabadna benyújtani, a későbbi esetleges problémák elkerülése végett. Mielőtt azonban a 15EGYREG benyújtására sor kerülne, célszerű a NAV rendszerén keresztül a törzsadatok megtekintése, egyeztetése. Nagyon-nagyon fontos, hogy a szeptember 30-a ebben a tekintetben jogvesztő határidő, és igazolási kérelem sem terjeszthető elő.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM