Hétindító – 27. hét

Nyugalmas, nyári hétnek nézünk elébe

Habos kávés jó reggelt nektek! Remélem, többen pihenéssel töltitek az időt, ezen a viszonylag “csendesnek” ígérkező héten! Ám ne felejtsük, hogy nyakunkon egy negyedév, és persze még mindig a zárások, így nézzük át, mit is kellene megcsinálnunk három héten belül!

Július 13-ra lesz határidős:

  • 2058-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 2008-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Természetesen nem feledkezhetünk meg a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinkről sem!

Felhívom a figyelmet, hogy negyedév lévén, nem maradhat el a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók előlegfizetése sem, mely szintén 07.12-re határidős!

A július hemzseg a további határidőktől, lássuk hát mi is az, amire még nyáron is figyelmet kell fordítani:

  • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések.
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai.
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor).
  • Félév lévén célszerű az éves státuszú ügyfeleinkre is gondolnunk, több esetben előfordulhat már ilyenkor értékhatár túllépés.
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés.
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés.
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése.
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.)

Ezek közül egy pár dologra – ha csak tehetem – igyekszem előre felkészülni. Ilyenek például a társasági adó előlegek, melyek jó előre kiközölhetőek, kérhető adófolyószámla kivonat bármely későbbi időpontra, így  két legyet ütve egy csapásra ellenőrizhetjük is a benyújtott társasági adó bevallás feldolgozásának helyességét a folyószámlán! A cégautóadók zöme már a gépünkön pihen, és tapasztalatom szerint a partnereink is hálásak, ha időben szólunk fizetési kötelezettségeiket illetően!

Nyakunkon a július 1-jei határidő, amikorra minden olyan ügyfelünknek – legyen cég, civil szervezet, vagy akár egyéni vállalkozó – aki számlát állít ki belföldi adóalanyoknak, függetlenül azok áfa státuszától és a számla áfa tartalmától, online rendszerben kell a számláit kiállítani. A tapasztalatom az, hogy nagyon sokan úgy gondolják, hogy egy-egy számlázó program használatba vétele elengedő, pedig ez nem így van. A választott számlázó programba is bele kell építeni a NAV által adott kulcsot, enélkül az online adatkapcsolat nem valósulhat meg! Nem szabad elfeledkezni továbbra sem a SZAMLAZO nyomtatványon történő bejelentésről sem! Mi, az irodában már kétszer küldtünk az ügyfeleink részére emlékeztetőt, mégis azt tapasztalom, hogy sokan még nem foglalkoztak vele. Ezen tájékoztatón felül mi az online számlázással kapcsolatosan külön tájékoztatóban számos fontos szabályra, illetve későbbiekben gondot okozó adózói magatartásra is felhívtuk a figyelmet, hogy a jövőben mind nekünk, mind ügyfeleinknek könnyebb legyen!

Kérek mindenkit, hogy a sok munka mellett szakítson időt a pihenésre, feltöltődésre, és nem utolsó sorban a családjára, gyerekeire! Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!