Hétindító – 23. hét

A beszámolót magunk mögött tudva...

A beszámolót magunk mögött tudva, remélem a hétvégét pihenéssel töltöttétek.  Lassan ismét határidős felhők gyülekeznek a fejünk felett.

Ez a hét már jócskán a bérszámfejtés jegyében telik, bár jövő hét utáni héten lesz csak határidős a járulékbevallások benyújtása, már gondolnunk kell rá!

  • 1958-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 1908-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Ebben a hónapban nem feledkezhetünk meg a civil szervezetek esetleges 08-as járulék bevallási kötelezettségeiről azokban az esetekben, amelyekben az előző év (2018.) tekintetében reprezentációs keret túllépés történt. Ezekben az esetekben ugyanis rendkívüli bevallási kötelezettség keletkezik.

Majd mindeközben lassan fel kell készülnünk a havi áfa bevallások elkészítésére is, különösen fontos ezt ebben a hónapban korán elkezdeni, mert a nyárral, az iskola végével együtt beköszönt a nagy szabadságolások időszaka is, így egy-némely ügyfelet kifejezetten nehéz ezen hónapokban időben elérni. Ha mást nem is, az iratanyag bekérését mindenképpen el kell kezdeni.  Mivel a nyár amúgy a szabadságolásokról, leállásokról szól, én ekkortájt szoktam egy szabadsággal kapcsolatos körlevelet kiküldeni az ügyfeleim részére, és a bérszámfejtéssel egyidejűleg az általunk nyilvántartott szabadságokat is közlöm egyeztetési célból.

Ha minden igaz, akkor a héten már az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán is elérhető lesz a kamarai tagdíj bevallás, azon ügyfeleink részére, akik ezzel a kötelezettséggel érintettek.

Itt az ideje még egyszer ellenőrizni a „check-listánkat”, hogy biztosan mindenkinek mindent benyújtottunk-e, ezzel egyidejűleg megkezdhetjük a tavalyi évi iratanyagok archiválását, az ügyfelek részére történő iratanyag részének vagy egészének őrzési célból való visszaadását. Természetesen szigorúan dokumentált körülmények között!

Én az iratanyag visszaadást egyszerűsített – szerződésközi – jegyzőkönyv segítségével valósítom meg, felhívva benne ügyfeleink figyelmét, hogy mely iratanyagnak mennyi is az őrzési ideje. Ezen szerződésközi iratanyag átadása során igyekszem figyelni arra is, hogy főkönyvi anyaguk (kartonok) szintén dokumentált körülmények között átadásra kerüljenek részükre.

A beszámoló időszak után kihasználva a nyugodt napokat, általában egy féléves eredmény kalkulációt is készítek egyes cégeknek, nagyobbacskáknál ezt negyedévente meg szoktam tenni.

Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést, hideg fagyit kívánok! Igyekszem ez idő alatt rövidre fogni majd a mondandómat, csak azért, hogy semmi fontos ne maradjon el! Kötelező programként mindenkinek irány a medencepart! 🙂

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!