Hétindító – 22. hét

Beszámoló határidejének eltolásától függetlenül is van teendőnk

Habos kávés jó reggelt és kitartást kívánok mindenkinek! Tekintsük át együtt, mivel is kell foglalkozni ezen a héten!

Annak ellenére, hogy a beszámolási határidőket eltolták, (szeptember 30.), nem árt összefoglalni mire is kell egy-egy zárlat során figyelemmel lenni, hiszen határidő hosszabbítás ide, határidő hosszabbítás oda, van, ahol nem várhatunk egyéb okokból a bevallás beadásával!

Nézzük tehát, miket is kell elkészíteni a zárással összhangban:

  • 1929 bevallás adatszolgáltatás, a társasági adóról, a hitelintézeti járadékról, az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézetek különadójáról, az innovációs járulékról, illetve a szakképzési hozzájárulásról;
  • 1971 bevallás ott és ahol ez szükséges (jelen esetben ez a más adónem hatálya alá áttérők esetében releváns);
  • 19KIVA bevallás a kisvállalati adóról
  • 1994 reklámadó bevallás és ehhez kapcsolódóan a REKNYIL nyomtatvány, ott és ahol ez szükséges (itt nincs határidő hosszabbítás).

Civil szervezeteknél figyelemmel kell lenni arra, hogy társasági adóbevallás helyett nekik lehetséges TAONY nyilatkozatot tenni (ez a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat), azokban az esetekben, amikor az adott civil szervezet nem végzett vállalkozási tevékenységet, és/vagy ingatlannal kapcsolatos tevékenységet! Ugyanakkor, nem győzöm hangsúlyozni, ha ezt a könyvelő nyújtja be a saját ügyfélkapuján, akkor fontos dokumentálni azt – ha máshogy nem – a szervezet vezetője által aláírt nyilatkozat formájában. Mindezek ellenére én továbbra is a nullás társasági adóbevallás benyújtása mellett kardoskodom, a későbbi problémák elkerüléses végett! A TAONY nyilatkozat benyújtási határideje a honlapon lévő információk szerint szeptember 30. (annak ellenére, hogy  a rendelet ezen nyomtatvány benyújtása tekintetében eltérő szabályozást nem hivatkozott meg).

Azon civil szervezetek, amelyek 2018-ban NAV 1%-os támogatásban részesültek, a 18KOZ nyomtatványon ne felejtsék el benyújtani elszámolásukat, támogatás hiányában viszont a nyomtatványt benyújtani nem kell. A nyomtatvány önmaga a támogatás-elszámolás, így nagyon fontos pontosan és részletesen kitölteni a tételeket, valamint nem elhanyagolható, hogy ezt a könyvelésben és egyéb analitikákban – főleg ott ahol jellemző a tartalékolás, vagy az egyik évről a másikra áthúzódó finanszírozási időszak – is le kell követni, nem elfeledkezve az ezen a jogcímen keletkező elhatárolási kötelezettségről! A 18KOZ benyújtási határideje NEM változott, továbbra is 05.31 (06.02.)!  Civil szervezetek esetében hangsúlyozom, hogy 2019-re már kötelező a számviteli törvény kiegészítő mellékletének elkészítése és közzététele is!

És ha mindez nem lenne elegendő, akkor a civileknél biztosan jelentkezik az 1156-os statisztika, de egyre másra érkeznek statisztikai felkérések normál cégek esetében is.  Sajnos a statisztikák határidejét nem módosították egy tekintetben sem!

És ne feledjük, hogy a beszámolókészítés során dokumentáljunk mindent, ami szükséges! Továbbra is javaslom a „Könyvelői teljességi nyilatkozatot”, a „Főbb adatok mérlegkészítéskor” című nyomtatványt, vagy valami hasonlót, hogy tudatában legyenek a saját felelősségüknek is!  Fontos dokumentálni azt is, ha bármely okból a beszámoló nem tud határidőre elkészülni!

Bár már unásig ismételtük, talán mégsem hiába való:

  • Adónemek összehasonlításával gazdaságossági számítások végzése, mely adózási mód mellett mekkora adóterheléssel kell számolni.
  • Ne feledkezzünk meg az agrárkamarai bevallásról, a NEBIH bevallásról.
  • Egyes cégek sajátos bevallási adatszolgáltatási kötelezettségeiről se feledkezzünk el.

Az ügyfélkapu szellemének áldását kérve az OBR rendszer fennakadásmentes működésére, mindenkinek gyors és hatékony munkavégzést kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!