Hétindító – 23. hét

Rövid, de tartalmas hétnek nézünk elébe

Habos kávés, napsütéses jó reggelt kívánok nektek! Bár az idén beszámoló hajrája eltolódik őszre, ezeket a dolgokat folyamatosan napirenden kell tartani!

Ezen a héten – a mai napra – határidős az 1%-ot fogadó civil szervezetek számára a 18KOZ elszámolás benyújtása, melynek a határidejét nem halasztották el, így ezeket az elszámolásokat be kell adni!

Szintén ma határidősek a 1943-as EVA bevallások benyújtása, így akinél még van ilyen, figyeljen oda rá!

Mára a társasági adó tekintetében is arról tudok beszámolni, hogy amennyiben a bevallás kötelezettséget tartalmaz, azt 09.30-as hatálydátummal fogjuk látni a folyószámlákon, függetlenül a benyújtástól, a visszaigényléssel érintett bevallásokat pedig a benyújtással egyidejűleg könyvelik fel, és az arra irányadó határidőn belül akár ki is utaltatható vagy átvezethető ez a különbözet!

Szót érdemel még az ugyancsak mára határidős 20KISKER nyomtatvány is. Ez a nyomtatvány szolgál ugyanis a kiskereskedelmi adó előlegének bevallására, azokban az esetekben, amikor az adóköteles tevékenységből származó bevétel az 500 millió forintot eléri vagy meghaladja. Amennyiben ezt a limit értéket nem éri el a cég, vállalkozás, akkor e tekintetben bevallás benyújtására sem kötelezett!

Ebben a hónapban – június 12-ig – nem feledkezhetünk meg a civil szervezetek esetleges 08-as járulék bevallási kötelezettségeiről azokban az esetekben, amelyekben az előző év (2019.) tekintetében reprezentációs keret túllépés történt. Ezekben az esetekben ugyanis rendkívüli bevallási kötelezettség keletkezik a szervezeteknél. (Erre sincsen határidő hosszabbítás.)

Mindeközben megint hó eleje van, lassan érkeznek az adatok a bérszámfejtésre, és lassan a havi áfa bevallások elkészítésére is fel kell készülnünk! Különösen fontos ezt ebben a hónapban korán elkezdeni, mert bár az idei nyár kicsit más lesz, mint a többi, de lassan beköszönt a nagy szabadságolások időszaka is, így néhány ügyfelet kifejezetten nehéz lehet ezekben a hónapokban még időben elérni. Ha mást nem is, az iratanyag bekérését mindenképpen el kell kezdeni.

Kérek mindenkit, hogy ezekben a napokban is továbbra is figyelje a hivatalos csatornákat, hiszen folyamatosan változóban van a jogrendünk, és az adóhatóság is próbál lépést tartani ezzel. Ennek egyik eredménye az is, hogy a civil szervezetek részére a TAONY benyújtása is halasztást kapott, adóhatósági tájékoztatás szerint, szintén 09.30-ra!  Halasztódtak az agrárkamarai bevallások benyújtásának határidői is!

Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést, kevés maradék beszámolót, hideg fagyit kívánok! Igyekszem ez idő alatt majd rövidre fogni mondandómat, csak azért, hogy semmi fontos ne maradjon el!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM