Hétindító – 22. hét

A beszámolók letétbe helyezésének határideje

Hát ez a hét is elérkezett, a beszámolók letétbe helyezésének és a hozzá kapcsolódó bevallásoknak a határideje is a héten lesz esedékes (május 31-ig), de nézzük át pontosan, mire kell figyelni.  Jelen hétindítóban inkább az adózástechnikai kérdéseket igyekszem kiemelni, tekintve hogy a beszámolási kérdéseket már érintettük.

Bevallási határidők tehát:

  • 1829 bevallás adatszolgáltatás, a társasági adóról, a hitelintézeti járadékról, az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézetek különadójáról, az innovációs járulékról, illetve a szakképzési hozzájárulásról;
  • 1843 EVA bevallás, az egyszerűsített vállalkozói adóról, az egyéni vállalkozó járulékairól, valamint az általános forgalmi adóról, a szakképzési hozzájárulásról, továbbá a társasági adókötelezettségről, adatszolgáltatásról és az osztalék utáni adót kiváltó adóról, innovációs járulék előlegről és járulékról (azzal, hogy a kettős könyvvitelt választó vagy azt kötelezően alkalmazó EVA alany vall 05.31-ig, a bevételi nyilvántartást vezetőknél ez a határidő korábban volt (02.25.);
  • 1871 bevallás ott és ahol ez szükséges (jelen esetben ez a más adónem hatálya alá áttérők esetében releváns);
  • 18KIVA bevallás a kisvállalati adóról;
  • 1949 bevallás az első ízben kötelezetté válók innovációs járulékelőlegéről;
  • 1894 reklámadó bevallás és ehhez kapcsolódóan a REKNYIL nyomtatvány, ott és ahol ez szükséges.

Apropó innovációs járulék, erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Gond ott szokott lenni, ahol a cég “kinövi” a mikro-, vagy kisvállalkozás kategóriáját, ezért nagyon fontos év végén a zárási munkálatok végzése során erre is vetni egy pillantást.

Civil szervezeteknél figyelemmel kell lenni arra, hogy társasági adóbevallás helyett nekik lehetséges TAONY nyilatkozatot tenni (ez a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat), azokban az esetekben, amikor az adott civil szervezet nem végzett vállalkozási tevékenységet, és/vagy ingatlannal kapcsolatos tevékenységet! Ugyanakkor nem győzöm hangsúlyozni, ha ezt a könyvelő nyújtja be a saját ügyfélkapuján, akkor fontos dokumentálni azt, ha máshogy nem, a szervezet vezetője által aláírt nyilatkozat formájában. Mindezek ellenére én továbbra is a nullás társasági adóbevallás benyújtása mellett kardoskodom, a későbbi problémák elkerülése végett!

Azon civil szervezetek, amelyek 2017-ben NAV 1%-os támogatásban részesültek, azok a 17KOZ nyomtatványon ne felejtsék el benyújtani elszámolásukat, támogatás hiányában viszont a nyomtatványt benyújtani nem kell. A nyomtatvány önmaga a támogatás-elszámolás, így nagyon fontos pontosan és részletesen kitölteni a tételeket, valamint nem elhanyagolható hogy ezt a könyvelésben és egyéb analitikákban – főleg ott, ahol jellemző a tartalékolás, vagy az egyik évről a másikra áthúzódó finanszírozási időszak – is le kell követni, nem elfeledkezve az ezen a jogcímen keletkező elhatárolási kötelezettségről!

Ha mindez nem lenne elegendő, akkor a civileknél biztosan jelentkezik a 1156-os statisztika, de érkeznek statisztikai felkérések normál cégek esetében is. Igaz, ezen statisztika határidejét júniusra tolták ki, így legalább a beszámolók véghajrájában, ezzel nyerhetünk egy kis időt!

Ne feledjük, hogy a beszámolókészítés során dokumentáljunk mindent, ami szükséges! Továbbra is javaslom a könyvelői teljességi nyilatkozatot, a „Főbb adatok mérlegkészítéskor” című nyomtatványt, vagy valami hasonlót, hogy tudatában legyenek a saját felelősségüknek is!  Fontos dokumentálni azt is, ha bármely okból a beszámoló nem tud határidőre elkészülni!

Bár már unásig ismételtük, talán mégsem hiábavaló:

  • adónemek összehasonlításával gazdaságossági számítások végzése, mely adózási mód mellett mekkora adóterheléssel kell számolni;
  • ne feledkezzünk meg az agrárkamarai bevallásról, és a NEBIH bevallásról;
  • és persze egyes cégek sajátos bevallási adatszolgáltatási kötelezettségeiről se.

Még egy kis kitartás, aztán a habos kávé helyett jöhet a jeges kávé a medence parton, a jól megérdemelt pihenésünk közben.

Az ügyfélkapu szellemének áldását kérve az OBR rendszer fennakadásmentes működésére, mindenkinek gyors és hatékony munkavégzést kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM