Hétindító – 2. hét

A héten beindul a "könyvelői szezon"

Szeretettel üdvözlök mindenkit ezen a szép hétfő reggelen. A héten igazából beindul a „könyvelői szezon”, ahogy látom, sajnos levegőt nem kapunk egy darabig, így amikor tudunk, próbáljunk előremutatóan haladni a munkával!

Holnapra határidős (január 12.) a járulékbevallások benyújtása az alábbiak szerint:

 • XX58-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
 • XX08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

És akkor 08-as bevallás újratöltve: a decemberi bevallás a szakképzési hozzájárulás elszámoló bevallása, tehát ezt nullás adattartalommal az arra kötelezetteknek mindenképpen be kell nyújtani, még akkor is, ha erről korábban „NY”-es nyilatkozaton előremutatóan nyilatkozatot tett!  Figyeljünk arra, hogy az egyesületek és alapítványok NEM alanyai a szakképzési hozzájárulásnak, így sem előleget, sem elszámoló bevallást e tekintetben benyújtani nem kell! Aki eddig vallott ilyen jogcímen, az önellenőrzéssel teheti helyre! Sajnos ez a NAV-nál még mindig nem fut hibaágra.

Mivel negyedévet is zártunk, a normál költség elszámolós egyéni vállalkozók Szja előlegeire is figyelmet kell fordítanunk!

Mindezek után január 15-re lesz határidős:

 • KATA egyéni vállalkozók már folyamatban lévő szerződéses partnereiknek nyilatkoznak erről a tényről;
 • TÉTELES KATA szabályok szerinti iparűzési adót fizető és valló vállalkozók esetén, amennyiben volt KATA fizetés alól mentes időszak (pl. gyes, táppénz 30 napon túl, szünetelés és hasonló), akkor be kell adni az iparűzési adó bevallást, annak érdekében, hogy ne a teljes összeget kelljen megfizetnie a vállalkozónak, be kell nyújtani azokban az esetekben is, ahol önkormányzati mentesség kerülhet szóba!

Fontos változás, hogy iparűzési adó bevallás már a NAV irányába a 20HIPA nyomtatványon tehető, ezekben az esetekben is, és kizárólag csak ott!

Az iparűzési adó “COVID-könnyítésre” vonatkozó nyomtatvány, amelyet minden érintettnek be kell küldenie, még nem jelent meg, annak benyújtása majd februárban esedékes!

Január 20-re lesz határidős:

 • havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések;
 • áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál , ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai;
 • havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor);
 • éves áfa bevalló ügyfelek esetén meg kell nézni, nem lépett-e értékhatárt;
 • KIVA előleg bevallás és megfizetés;
 • cégautóadó bevallás és megfizetés;
 • környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése;
 • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, stb.);
 • nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetéséről sem.

Áfa tekintetében különös tekintettel kell lenni egy-két ügyfélnél, aki áfa státuszt váltott (pl. áfásból alanyi mentes lett stb.) az átmeneti szabályokra, melyek a normál érától eltérő speciális áfa bevallási jogcímeket is teremthetnek! A másik fontos dolog, az ún. arányosítós áfásoknál az év végével esetlegesen szükségessé váló korrekciók átvezetése is!

Bokros teendőink között ki ne felejtsük a  NEBIH-et, melynek második féléves díját január 31-ig kell megfizetni!

Mindenkinek kellemes téli napokat, meleg szobát, forró teát és kávét, valamint haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM