Hétindító – 19. hét

Heti feladataink fókuszába a járulékbevallások benyújtása, mellette az SZJA bevallások, beszámolók előkészítésére is legyünk figyelemmel

már

Habos kávés, napsütéses, madárcsicsergős jó reggelt kívánok! Remélem, hamarosan már együtt élvezhetjük majd a nyár örömeit!

Járulékbevallási határidő

A héten esedékesek a járulékbevallások, 12-i határidővel, az alábbiak szerint:

 • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
 • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Áfa és szja bevallás határideje közelít

A soron következő határidőnk 22-e-a:

 • havi áfa bevallások és a hozzá kapcsolódó A60-as adatszolgáltatások (nem megfeledkezve a különleges adózói kör esetlegesen benyújtandó bevallásairól)
 • 01-es bevallások (azoknál ahol ez esedékes)

A fentieken túl nem felejtkezhetünk meg a személyi jövedelemadóval kapcsolatos dolgokról:

 • 22SZJA (azaz 2253-as) bevallások az önadózóknak,
 • az egyéni vállalkozók esetében is május 22-e az szja benyújtási határidő, és részükre is készül tervezet, amit ki kell egészíteni.

Problémák az adószámos magánszemélyek körül

SZJA bevallások kapcsán engedjétek meg, hogy felhívjam a figyelmeteket az adószámos magánszemélyekre. Még mindig nagyon sok kifizető nem von tőlük adóelőleget, és – szolgáltatás esetén – nem von le járulékot és nem fizet utánuk szociális hozzájárulási adót sem, annak ellenére, hogy ez adott feltételek mellett kötelezettsége. Ilyen esetekben a számlán eleve nem lehet feltüntetve egyéni vállalkozói okmányirodai azonosító, mert az adószámos magánszemély ilyennel értelemszerűen nem rendelkezik. Felhívom a figyelmet, hogy szerintem nem jó az a gyakorlat, hogy az adószámos magánszemély bevallásába majd saját maga szerepelteti a járulék- és adófizetési kötelezettséget, hiszen a kifizető oldalán ettől még mind a levonni elmulasztott járulék és SZJA, mind pedig az utána fizetendő SZOCHO tekintetében a NAV megállapít(hat) adóhiányt! A kifizető ilyen esetekben köteles nyilatkoztatni a magánszemélyt az SZJA tekintetében a választott költségelszámolásról, és ezen nyilatkozatnak megfelelően kell eleget tennie az adóelőleg levonási kötelezettségének. Adószámos magánszemélyeknél tehát nagyon-nagyon résen kell lenni a bevallástervezet elfogadása, és átnézése során, az sok esetben részlegesen nem lesz helytálló!

Folyamatosan napirenden a beszámoló…

Ezen a héten ejtsünk egy pár szót ezzel kapcsolatosan a beszámoló letétbe helyezéséről, annak szabályairól, amiről hajlamosak vagyunk nem tudomást venni:

 • letétbe helyezni csak taggyűlés által elfogadott, szabályszerűen aláírt beszámolót lehet,
 • fontos a letétbe helyező személye, ugyanis ő a felelős azért, hogy ellenőrizze, hogy a beszámolót rendben elfogadták -e,
 • a letétbe helyező őrzi a beszámoló eredetijét és az azt alátámasztó főkönyvi analitikákat annak elévüléséig (8 évig), 
 • célszerű lehet – ha meghatalmazott könyvelőként nyújtjuk be a beszámolót – nyilatkozatot kérni az ügyvezetőtől az elfogadás valódiságáról,
 • civileknél a meghatalmazást csatolni is szükséges, azokban az esetekben, ha a beszámolót nem az arra jogosult nyújtja be, vagy az nem cégkapu felületen keresztül történik.

A beszámoló benyújtása mellett ne feledkezzünk meg a 

 • társasági adó (helyette nyilatkozat tehető civileknek – TAONY),
 • KIVA és a
 • helyi iparűzési adó bevallásáról sem.

1%-os elszámolás

A civilek sajátja – ott és azoknál a szervezeteknél akik kaptak 1%-ot – a KOZ nyomtatványok benyújtása, melyet idén a 2021-es évben kiutalt összegek kapcsán kell benyújtani! 

Ebben a határidőktől hemzsegő időszakban tarts ki, mindjárt itt a vége! Sok erőt, nyugalmat és haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM