Hétindító – 13. hét

A jelenlegi helyzetben is van teendőnk

Habos kávés jó reggelt mindenkinek! Remélem, a kialakult járványügyi helyzet ellenére mindenki egészséges, és jól van! Tartsatok ki!

A kamarai tagdíjak esetében, a kamara fizetési moratóriumot hirdetett, így ezzel egyenlőre nincs további teendőnk! Kérek mindenkit, folyamatosan figyelje a híradásokat, és amennyire lehet, intse türelemre ügyfeleit, a cikkem írásakor már valami gazdasági vonalon is elkezdődött, de még sok a bizonytalanság, így ügyfelenként nézzük meg, kinél mi is lehet a járható út. Figyeljünk arra is, hogy nyújtsunk segítséget, amiben csak lehet, de ami nem a mi asztalunk – például hiteltörlesztést fizessen, avagy ne fizessen, és minek mi a módja – abba igyekezzünk ne belefolyni!

Bár a járványügyi helyzet továbbra is fenn áll, egyelőre a határidők terén nem jelentettek be változást, tehát a zárást – egyelőre – a megszokott rend szerint kell végeznünk! A hét viszonylag szegény a határidőkben, nem árt összefoglalni mi is vár ránk a következő időszakban! Az április hozza a negyedéves zárási időszakot is, miközben a beszámolókkal is haladnunk kell gőzerővel, a magánszemélyek esetleges Szja-bevallásairól már nem is beszélve!

A bérszámfejtési feladatainkhoz az adatbekérésre már figyelmet kell fordítani. Most fontos, hogy tudjuk, melyik ügyfelünknél hogy is alakult az elmúlt időszakban a foglalkoztatás, ki hogy reagálta le a kialakult helyzetet, kit és miben érintenek a már kihirdetett gazdasági életet könnyítő intézkedések.

A havi és a negyedéves zárás keretében gondolnunk kell a:
• Havi és negyedéves áfa bevallások benyújtására,
• Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál – ha az szükséges,
• Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor),
• KIVA előleg bevallás és megfizetés,
• Cégautóadó bevallás és megfizetés,
• Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése,
• 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.),
• Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek és az egyéni vállalkozók adóelőlegeinek megfizetéséről sem.

Cégautóadó kapcsán fontos megjegyezni, hogy a cégautóadó összegéből levonható a határidőben megfizetett teljesítményadó összege! Ezért aztán kiemelten figyelemmel kell lennünk a cégautóadóval érintett ügyfeleinknél arra, hogy a teljesítményadót határidőben megfizette-e, illetve a tavalyi évhez képest annak összege bármely okból nem változott-e!

Még egy fontos teendő, az ügyfeleink nyilvántartásai alapján a KATA partnerekkel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség, melyet a K102 nyomtatványon tehetünk meg, 2020.03.31-ig! Itt azon tételekről kell adatot szolgáltatni, melyeket KATA partnernek fizettünk ki, és éves szinten elérték az egy millió forintos küszöbértéket!

Kérek mindenkit, hogy tartsa be a központi szabályokat, figyelje a híradásokat, és lehetőségeinkhez mérten segítsük egymást a kialakult helyzetben! Mindenkinek kitartást, erőt kívánok az előttünk álló időszakhoz…

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!