Hétindító – 12. hét

Újabb határidők a csonka hét után

Kellemes, “habos kávés” hétfő reggelt kívánok mindenkinek! Remélem, amikor ezt a Hétindítót olvassátok verőfényes napsütés lesz! De verőfényes napsütés és tavasz ide vagy oda, sajnos nekünk haladnunk kell!

Bár egy csonka hét után vagyunk, úgy gondolom, hogy azokat az iratanyagokat, melyeket határidőben hoztak ügyfeleink, már mindenki feldolgozta és legfeljebb a bevallások benyújtása várat magára. Ezért, talán nem felesleges, ha újra összefoglaljuk, mi is határidős a mai szép hétfői napon, és mi is vár ránk a közeljövőben!

Határidősek tehát az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  • 1665-ös áfa bevallások,
  • 16A60-as összesítő nyilatkozatok,
  • és határidős a 1601-es (az arra kötelezetteknek) bevallások benyújtása is.

Természetesen nem elfelejtkezve a speciális adózói kör – például az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen eset fordulhat elő akkor, amikor az alanyi adómentes adózó ügyfelünk nem járhat el alanyi adómentes minőségében (pl. EU beszerzések, stb.).

Felhívom a figyelmet, hogy természetesen az adózók szűkebb körét érintően is esedékessé válik, válhat némely bevallás benyújtása: ilyen lehet például a NETA bevallás, a reklámadót érintő bevallások, illetve egyes jövedéki területeket érintő bevallások, stb..

A kamarai díj befizetési határideje általános esetben március 31-e, így az erről szóló fizetési értesítőt már elküldhetjük ügyfeleinknek! Kamarákkal kapcsolatosan legyünk figyelemmel arra, hogy nem feltétlen minden ügyfél a Kereskedelmi és Iparkamara tagja, hanem a jogszabályváltozásoknak köszönhetően szép számmal sorolódtak az Agrárkamara tagjainak sorába!

A múlt hét jó híre – ha valaki még nem hallotta volna -, hogy elfogadta az Országgyűlés a behajtási költségátalánnyal kapcsolatos jogszabályváltozásokat. Bár jelen cikk megírásáig ez a Magyar Közlönyben még nem jelent meg, de a szabályokat már a 2015-ös év beszámolójának elkészítése során is lehet alkalmazni!

Beszámolókkal kapcsolatosan felhívom a figyelmet, hogy közzétételi költségtérítést, a tavalyi évről szóló beszámoló letétbe helyezésével kapcsolatosan, már nem kell fizetni, a közzététel e nélkül végezhető el. Amikor korábbi évek beszámolóit pótoljuk, akkor sem kell már közzétételi költségtérítést fizetni! Egyúttal már élesben is működik az on-line beszámoló benyújtási felület, de természetesen üzemel a hagyományos, ÁNYK alapú benyújtás is! A nyomtatványokból az idén nem készült új sorozat, a 15-EB jelűeket frissítik folyamatosan.

Civil szervezeteknek továbbra is a PK-141-es és PK-142-es nyomtatványokon lehet benyújtani a beszámolójukat. A gond azon civileknél van, akik választási jogukkal élve, a számviteli törvény szerinti éves beszámoló elkészítését és benyújtását választották. Azon esetekben, amikor nem rendelkezik a szervezet közhasznú jogállással, papír alapon is benyújtható a beszámoló! De közhasznú jogállás fennállása esetén kizárólag elektronikus úton teljesíthető a letétbe helyezés. Jelenleg viszont a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezéséhez megfelelő űrlap nincs! Így nem tudok egyelőre mást javasolni, mint a PK-142-es nyomtatvány kitöltését – hiszen ez alapján nézzük a közhasznú jogállás fennállást célzó mutatókat is – majd egyéb csatolmányként az éves beszámoló általunk elkészített formáját hozzákapcsolva letétbe helyezni a beszámolót!

Mindenkinek fennakadásmentes eBEV rendszert és kitartást kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!