Hétindító – 11. hét

Csonka héten is bőven van teendőnk

hétindító

Kellemes kedd reggeli habos kávét kívánok mindenkinek. Remélem, mikor ezt a Hétindítót olvassátok, verőfényes napsütés lesz! De verőfényes napsütés és tavasz ide vagy oda, sajnos nekünk haladnunk kell.

Lassan határidősek (jövő hét hétfő) az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  • 2165-ös áfa bevallások;
  • 21A60 -as összesítő nyilatkozatok.

Természetesen nem megfeledkezve a speciális adózói kör – pl. az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen eset fordulhat elő mindazon esetekben, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (pl. EU beszerzések stb.)

Felhívom a figyelmet, hogy természetesen az adózók szűkebb körét érintően is esedékessé válik/válhat egynémely bevallás benyújtása, ilyen lehet például az egyes jövedéki területeket érintő bevallások stb.

A kamarai díj befizetési határideje általános esetben március 31., így az erről szóló fizetési értesítőt már elküldhetjük ügyfeleinknek! Kamarákkal kapcsolatosan legyünk figyelemmel arra, hogy nem feltétlen minden ügyfél a Kereskedelmi és Iparkamara tagja, hanem szép számmal sorolódtak a vállalkozások az elmúlt években az agrárkamara tagjainak sorába!

A múlt hét és a hétvége történése, hogy megérkeztek illetve sorban érkeznek az ügyfeleink gépjármű teljesítményadó kivetései a felületeinkre, továbbítási terhet róva ránk. Azt látom a hozzánk is bepotyogó határozatokból, hogy sajnos, rengeteg a hiba ezekben a határozatokban. Rég eladott vagy sosem volt gépjárművek adatait tartalmazva. Javaslom, téves adat esetén e-papíron fellebbezés benyújtását, annak érdekében, hogy tisztázódjanak az anomáliák. Azt gondolom, megint egy újabb feladat nekünk könyvelőknek, nem elég az újra fennálló COVID helyzetből eredő többletmunka. Kérek mindenkit, tartsatok ki!

A NAV eSZJA felületén már elérhetőek a magánszemélyek bevallási tervezetei, ideértve a mezőgazdasági őstermelők és a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók tervezeteit is, esetükben azonban a bevallás tervezete kiegészítést kíván, nem is válik automatikusan bevallássá! A tervezet egyik legnagyobb előnye szerintem a végén rejlik, ahol tételesen kifizetőnként látható, hogy mely cégek mennyit vallottak a magánszemély tekintetében az adóévben, ezt célszerű összevetni a rendelkezésre álló igazolásokkal! Továbbra is elmondható, hogy véleményem szerint a legtöbb ember szakember segítsége nélkül annak megfelelőségét továbbra sem képes ellenőrizni, így ez a feladat is ránk hárul! A tavalyi év tapasztalatai alapján azt látom, hogy ahol családi kedvezmény kerül igénybevételre, ott érdemes átböngészni a tervezetet mindenképp, hiszen a NAV csak a kifizetők bevallási adataiból tud dolgozni, előfordulhat, pl. megosztás okán, vagy mert csak késve nyilatkoztunk a munkáltatónak, hogy a bevallási tervezet nullás végösszege ellenére visszaigényelhető adó, esetleg járulék keletkezhet!

A másik fontos téma, amivel lassan foglalkoznunk kell, nehogy elmaradjon, a március 31-re esedékes XXK102-es adatszolgáltatás, melynek keretében a cégek oldaláról kell jelenteni mindazon tételeket, melyek egy-egy KATA-s partnerünk tekintetében a kifizetések meghaladták az éves szinten számított egymillió forintos összeget!

Nos, mindezek után mindenkinek eredményes munkát, haladós szép napokat, fennakadás mentes elektronikus rendszert kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!