Hétindító 1. hét

Fókuszban a bérszámfejtés

bevallások

Üdvözletem mindenkinek 2023-ban! Legelőször is mindenkinek eredményekben gazdag, ellenőrzés- és bírságmentes boldog új évet kívánok! Remélem mindenki kipihente magát! Legkésőbb a héten gőzerővel kell visszaeveznünk a munka vizeire, hiszen nyakunkon a negyedik negyedévi zárás, és közben záródott az év is, tehát lassan-lassan fel kell készüljünk a zárlati feladatokra is!

A bérszámfejtés az egyik első, és legfontosabb teendőnk! Bár a 12-i járulékbevallási határidő még csak jövő héten érkezik el, muszáj a szokásosnál is korábban a számfejtési feladatokhoz hozzá kezdenünk, egyrészt mert KIEMELTEN FONTOS, hogy a munkabérek 10-ig kifizetésre kerüljenek, hiszen csak ebben az esetben számítanak a 2022-es év jövedelmének, másrészt pedig az évváltás okán muszáj már a 2023-as bérekre, nyilatkoztatásokra is rátérni, és idejekorán bekérni ezen adatokat a partnereinktől! Fontos felhívni ezekre a tényekre a partnereink, ügyfeleink figyelmét is! Én ekkortájban szoktam felhívni a figyelmet a munkaszerződés módosítások fontosságára is, és küldeni szoktam részükre aktualizált nyomtatvány mintákat! Át kell számoljuk a szabadságokat, újra be kell kérnünk az adónyilatkozatokat (pl. családi kedvezmény, ktghányad nyilatkozat, különös tekintettel  a NÉTAK nyilatkozatokra stb.).

Maga a járulékbevallások benyújtása a 12-re esik, az alábbiak szerint:

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Amire már most figyelnünk kell, hogy tájékoztassuk ügyfeleinket a változásokról, ha korábban még nem tettük volna meg, illetve nézzük meg, melyek azok az ügyfeleink, akiket egy-egy változás érzékenyen is érint, érinthet.  Annak érdekében, hogy legalább a számlázás flottul menjen, már január első napjaiban kiküldjük ügyfeleinknek a 2023-ra vonatkozó, frissített számlázási kisokost, így azt bármikor elő tudják venni, ha elakadnának, az a tapasztalatom, hogy szeretik, és így kéznél van egy segédlet melyet a számla befogadásakor éppúgy tudnak használni, mint a számlák kiállítása során!

Aztán itt vagyunk az új évben és vészesen közelít a negyedik negyedévi zárás, melynél megint kiemelt figyelemmel kell lenni az éves áfa bevallókra, léptek-e határértéket, mert ha igen, akkor elvileg az éves bevallás benyújtása is 20-ára határidős. Jönnek a cégautóadó és társasági adó-előlegek,  és termékdíjas bevallási határidők is!

Mindenkinek kellemes, haladós hetet, működő tárhelyeket, EBEV rendszert kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM