Hétindító 1. hét

Fókuszban a bérszámfejtés

bevallások

Üdvözletem mindenkinek 2023-ban! Legelőször is mindenkinek eredményekben gazdag, ellenőrzés- és bírságmentes boldog új évet kívánok! Remélem mindenki kipihente magát! Legkésőbb a héten gőzerővel kell visszaeveznünk a munka vizeire, hiszen nyakunkon a negyedik negyedévi zárás, és közben záródott az év is, tehát lassan-lassan fel kell készüljünk a zárlati feladatokra is!

A bérszámfejtés az egyik első, és legfontosabb teendőnk! Bár a 12-i járulékbevallási határidő még csak jövő héten érkezik el, muszáj a szokásosnál is korábban a számfejtési feladatokhoz hozzá kezdenünk, egyrészt mert KIEMELTEN FONTOS, hogy a munkabérek 10-ig kifizetésre kerüljenek, hiszen csak ebben az esetben számítanak a 2022-es év jövedelmének, másrészt pedig az évváltás okán muszáj már a 2023-as bérekre, nyilatkoztatásokra is rátérni, és idejekorán bekérni ezen adatokat a partnereinktől! Fontos felhívni ezekre a tényekre a partnereink, ügyfeleink figyelmét is! Én ekkortájban szoktam felhívni a figyelmet a munkaszerződés módosítások fontosságára is, és küldeni szoktam részükre aktualizált nyomtatvány mintákat! Át kell számoljuk a szabadságokat, újra be kell kérnünk az adónyilatkozatokat (pl. családi kedvezmény, ktghányad nyilatkozat, különös tekintettel  a NÉTAK nyilatkozatokra stb.).

Maga a járulékbevallások benyújtása a 12-re esik, az alábbiak szerint:

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Amire már most figyelnünk kell, hogy tájékoztassuk ügyfeleinket a változásokról, ha korábban még nem tettük volna meg, illetve nézzük meg, melyek azok az ügyfeleink, akiket egy-egy változás érzékenyen is érint, érinthet.  Annak érdekében, hogy legalább a számlázás flottul menjen, már január első napjaiban kiküldjük ügyfeleinknek a 2023-ra vonatkozó, frissített számlázási kisokost, így azt bármikor elő tudják venni, ha elakadnának, az a tapasztalatom, hogy szeretik, és így kéznél van egy segédlet melyet a számla befogadásakor éppúgy tudnak használni, mint a számlák kiállítása során!

Aztán itt vagyunk az új évben és vészesen közelít a negyedik negyedévi zárás, melynél megint kiemelt figyelemmel kell lenni az éves áfa bevallókra, léptek-e határértéket, mert ha igen, akkor elvileg az éves bevallás benyújtása is 20-ára határidős. Jönnek a cégautóadó és társasági adó-előlegek,  és termékdíjas bevallási határidők is!

Mindenkinek kellemes, haladós hetet, működő tárhelyeket, EBEV rendszert kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!