Forintban jóváhagyott osztalék kifizetése devizában

Milyen szempontokat tartsunk szem előtt?

Bevételei jelentős részét devizában realizáló, devizában vezetett bankszámlával rendelkező, de könyveit forintban vezető vállalkozás esetében – de akár egyszerűen csak a tag ilyen irányú kérése nyomán – felmerülhet, hogy a fizetendő osztalék devizában (például euróban) kerüljön megfizetésre a tag számára.

Ilyen esetben két szempontot kell szem előtt tartani, az egyik, hogy a forintban vezetett könyvelés és a forintban összeállított beszámoló alapján csak forintban lehet osztalékot megállapítani és a taggal szembeni kötelezettségként előírni, másik pedig, hogy a forintban megállapított osztalék devizában történő kifizetésekor a tag nem szerezhet – egy esetleges kedvezőbb átváltási árfolyam elérésével – jogtalan vagyoni előnyt.

A forintban megállapított osztalék devizában történő kifizetését a tag kérheti a vállalkozástól (javasolt ezt írásban rögzíteni). Az osztalékot terhelő személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást szintén forintban kell megállapítani és a 08-as bevallásban szerepeltetni.

A levonásokat követően megmaradó (nettó) osztalékot lehet átszámítani és devizában megfizetni a tag részére. Kérdés, hogy az átszámítást milyen árfolyamon kell elvégezni?

Az általánosan elfogadott szakmai vélekedés egybecseng a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának Tájékoztatási és Koordinációs Osztálya által rendelkezésre bocsátott tájékoztatással, miszerint abból kell kiindulni, hogy a tag a forintban meghatározott, részére kifizetendő osztalékból a szabadpiacon (valutaváltó helyen, bankban) mennyi devizát/valutát tudna vásárolni az osztalékfizetés időpontjában.

Ugyanakkor célszerű olyan szabadpiaci árfolyamot választani, amelyet a tag ténylegesen elérhet és egy esetleges általa eszközölt tranzakcióban is ténylegesen választana. Emiatt hiába minősül szabadpiacinak egy budapesti aluljáróban – jogszerűen – működő pénzváltó egység a bankokénál jóval kedvezőbb átváltási árfolyama, egy bizonyos összeg felett – már csak biztonsági szempontok miatt is – biztosan nem választaná azt a tag az átváltás színhelyéül.

Így a javasolt árfolyam jellemzően az osztalékot fizető vállalkozás (esetleg a tag) magyarországi számlavezető bankjának – devizában, átutalással történő kifizetés esetén – a magánszemélyek számára elérhető devizaeladási árfolyama, vagy – valutapénztárból történő kifizetés esetén – a magánszemélyek számára elérhető valutaeladási árfolyama.

A kifizetést követően a hitelintézeti értesítés (bankszámlakivonat) könyvelésekor a kifizetésre került deviza/valuta mennyiségének meghatározása során számításba vett eladási árfolyam és a deviza-betétszámla vagy valutapénztár könyv szerinti árfolyama közötti eltérést a Számviteli törvény előírásai szerint, a különbözet irányának megfelelően árfolyam-különbözetként kell elszámolni a pénzügyi műveletek eredménye javára/terhére.

* * *

Ha részletesebben érdekelnek a számviteli változások és aktualitások, akkor jelentkezz január 14-ig kedvezményesen Botka Erika a Számviteli változások 2016; és a nyitási feladatok címmel 2016. január 27-én a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében tartandó előadására, ahol személyesen megvitathatod előadónkkal a felmerülő kérdéseidet!

Hozzászólások

2 hozzászólás

  • Szurovcsák-Gyetvai Éva
  • 16:36

  Azt, hogy egy devizában megkapott jövedelmet milyen árfolyamon kell Ft-ra váltani a bevétel/ jövedelm megállapításához, egyértelműen meghatározza az szja tv. (esetünkben: előző hó 15. nap MNB). Ezen árfolyammal számolt összeg alapján kell megállapítani az adóelőleget a kifizetett devizaösszegből.
  Ha nem ezt az árfolyamot használjuk a kifizetendő deviza összeg megállapításához (a jóváhagyott Ft összegből kiindulva), az a nehezen magyarázható eset áll elő, hogy a magánszemélynek X Ft-tal csökkent az osztalékkövetelése és Y ft után fizet adót (pénzintézeti eladási árfolyam esetén Y< X).

   • Mátyás Csaba
   • 08:40

   Kedves Szurovcsak-Gyetvai Éva!

   A forintban vezetett könyvelés és forintban készített beszámoló alapján forintban állapítható meg osztalék, tehát a tagnak forintban keletkezik jövedelme. Ezért a levonandó adóelőleget és az eho-t is a forintban megállapított osztalék alapján kell kiszámolni és abból levonni. Eddig a lépésig tehát nem történik konverzió. Az csak egy „technikai” dolog, hogy már az osztalékot fizető cég átváltja euróra az így megállapított nettó osztalékot, és ezzel a tagnak már nem kell foglalkoznia. Itt egy dolgot kell szem előtt tartani – ahogy azt a NAV is megerősítette felénk -, hogy a tag nem használhatja ki azt, hogy az osztalékot fizető cég esetlegesen kedvezőbb árfolyamon tudja átváltani, mint ő tudná, hiszen akkor árfolyamnyereségből származó bevétele keletkezhetne.

   Üdvözlettel,
   Mátyás Csaba
   5percAdó szakértője
   pénzügyi vezető
   FORNAX Cégcsoport

   Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A https://www.5percado.hu körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM