Hétindító – 24. hét

Heti bevallási hullám

hetindito

Jeges kávés jó reggelt Mindenkinek! Még a beszámoló utáni sokkból magunkhoz se tértünk, már újabb határidős bárányfellegek gyülekeznek a fejünk felett. A hét mindjárt kedden egy jó kis bevallási hullámmal indul, melyet remélhetőleg már mindenki meglovagol gond nélkül. Lássuk hát, mi is az, amire a héten figyelni kell!

Június 12-re, azaz keddre határidős:

  • 1858-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • 1808-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Természetesen a bevallásokhoz befizetési kötelezettség is kapcsolódik!

Felhívom a figyelmet a civil szervezetek esetleges rendkívüli 1808-as bevallási kötelezettségére, melyet akkor kell benyújtani, ha az előző év tekintetében reprezentációs keret túllépés történt. A bevallást a keret felettes része alapján kell benyújtani, és eddig a napig kell megfizetni az ebből eredő járulékokat és adókat.

És ha már a béreknél tartunk: célszerű lehet a nyár előtt egy szabadság állomány kiküldése az ügyfeleknek is. Én minden évben igyekszem megküldeni ilyentájt ezt a kimutatást, a szabadság kiadásának szabályait tartalmazó tájékoztatóval együtt, külön felhívva a figyelmüket a két hét egybefüggő kiadásának szabályrendszerére. Azon munkáltatóknál, ahol ettől el kívánnak térni, ragaszkodni kell ennek írásba foglalásához, a későbbi munkaügyi problémák elkerülése végett. Ott és ahol ez indokolt, már akár az év elején a munkaszerződések módosításakor is sort keríthetnek erre.

Az idén mára határidős a civil szervezetek 1156-os statisztikai bevallása, melyet ne felejtsünk el benyújtani, ha a bevallási hajrában félretettük azt!

 A héten már foglalkoznunk kell a havi áfások iratanyagának feldolgozásával is.

És ha már nyár, és van szabadidőnk, akkor itt az ideje, hogy az elmúlt időszak iratanyagát áttekintsük és ki-ki szokása szerint irattárazhatja, vagy a megbízó részére átadhatja azokat. Mindig igyekszem figyelni arra, hogy ezen átadások is dokumentált körülmények között történjenek, nálam erre egy ún. szerződésközi, egyszerűsített átadás-átvételi jegyzőkönyv használatos. Természetesen jelzem a jegyzőkönyvön a megőrzési időket részükre, és a munkaügyi iratanyagra – amit esetlegesen visszaadok – még a dossziéra is rá szoktam írni, hogy lehetőség szerint ne kerüljön véletlen se selejtezésre!

Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést, medenceparti verőfényes szép napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!