Milyen egy 21. századi luxus iroda?

Lássunk pár megoldást!

luxus

Magyarországon egy luxus irodát elsősorban az elhelyezkedése minősít azzá. Vagyis olyan helyen van, ahol egekben vannak a négyzetméterárak, például a Duna-parton, és a felső szintről gyönyörű panoráma nyílik fél Budapestre. Külföldön ugyanakkor egy igazi luxus irodát neves tervezők álmodnak meg, ügyelnek a legapróbb részletekre is annak érdekében, hogy egyedi és minőségi munkahely szülessen. Lássunk pár ilyen megoldást!

Külföldön elsősorban a szokatlan megoldásokat keresik a tervezők. Például luxus iroda lehet egy loftlakásból, de ugyanígy helyet adhat neki egy régi, felújított és újragondolt gyárépület vagy egy felkőkarcoló is, ahol adott a panoráma. Sokkal inkább a belső terek kialakítása, a térelválasztó elemek, a környezet és a bútorok minősítik luxus kategóriává az irodát külföldön.

Ami meghatározó egy luxus irodában, hogy magának a munkahelynek a fogalmát gondolják újra. Vagyis abból indulnak ki, hogy az irodának nem csupán funkcionálisnak kell lennie, inspirálónak, de egyben otthonosnak is kell lennie, hiszen az ember 8-12 órát is ott tölthet egy nap, többet, mint amennyit az otthonában alszik. Emiatt szükségesek olyan közösségi terek is, amik otthonossá és egyben egyedivé varázsolják az irodát.

Ráadásul, egy munkahelyen különböző emberek kerülnek össze. Más a testméretük, mást jelent nekik egy kényelmes bútor. Emiatt az irodának kényelem és funkcionalitás szempontjából is változatosnak kell lennie.

A Tribes holland közösségi irodája tökéletes példája annak, milyen egy olyan luxus iroda, amely különböző igényű embereket szolgál ki. A bemutatott irodában különböző, egymástól elkülönülő terek vannak, a betérők dolgozhatnak ülve, állva, üveglapos vagy fa asztal mellett ülve. Irodán belül el vannak választva – fal helyett elemekkel, bútorokkal – olyan kisebb terek, ahol tárgyalni, megbeszélni lehet. A burkolatok, a bútorok mind igényesek és az otthonosság érzetét keltik.

Hasonló elven dolgozik az a svéd irodabútor-specialista cég is, amely az inspiráló munkakörnyezetre és emellett a funcionalitásra helyezi a hangsúlyt, mert szerintük ezek teszik igazán hatékonnyá a dolgozókat.

Léteznek emellett még kiváló megoldások. Francia találmány, hogy a fa irodai asztalok felhúzhatók a mennyezetre, így a közösségi tér a munka mellett egyéb tevékenységekre is alkalmas, például egy közös jógaórára vagy munkahelyi partira.

Évekkel ezelőtt nyert díjat belsőépítészeti megoldásáért az a tervező, amely egy iroda berendezését egy végtelen folyamként képzelte el. A fehér, hullámzó térelválasztó különböző magasságú asztalokat teremtett, így mindenki oda telepedhetett le, ahova akart. Ülhetett, állhatott munka közben és dönthetett, hogy egy hosszú terület mellett ül a kollégák mellé, vagy a beszűkülő elemek adta kuckót kihasználva magányosan tölt el egy órát, hogy gondolkodni tudjon az aktuális feladatán.

A luxus munkahelyeken ugyanis erre is figyelnek, hogy az embereknek a hangulata is változhat egyik napról a másikra. Van, amikor jólesik összeülni a többiekkel, míg máskor az segít, ha elkülönülhetünk. Ezekre is különböző megoldásokat kell kínálni.

Számodra mit jelent a luxus iroda, milyen helyen dolgoznál szíved szerint? Írd meg nekünk!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!