Állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén az adó alapjának egyszerűsített meghatározása – 1. rész

Tudtad, hogy bizonyos esetekben van módja az iparűzési adóalap egyszerűsített meghatározásra?

iparűzési tevékenység

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) értelmében az állandó jellegű tevékenységet folytató adóalanyoknak bizonyos feltételek fennállása esetén lehetőségük van a helyi iparűzési adójuk alapjának egyszerűsített megállapítására. Tekintsük át ezeket a lehetőségeket, feltételeket.

Kik határozhatják meg az adójuk alapját egyszerűsített módon?

  • A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) szerint az adóévben átalányadózást alkalmazó magánszemély (egyéni vállalkozó, mezőgazdasági kistermelő) vállalkozó,
  • Az a vállalkozó, akinek nettó árbevétele adóévben – 12 hónapnál rövidebb adóév esetén napi arányosítással számítva időarányosan – nem haladta meg a 8 millió forintot,
  • EVA adóalanyok,
  • KATA adóalanyok,
  • KIVA adóalanyok.

Átalányadózás

Általányadózó magánszemély vállalkozók esetében az iparűzési adó alapja a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányban megállapított jövedelem 20%-kal növelt összege, azzal a feltétellel, hogy az adó alapja nem lehet több mint a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti – e tevékenységből származó – bevételének 80 százaléka.

Ha az adóévben a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózásra való jogosultság megszűnik vagy a vállalkozó az átalányadózást megszünteti, akkor az iparűzési adó alapját egész évre az általános szabályok szerint köteles megállapítani. Az adóalap egyszerűsített módjának választása adóévre választható, a bejelentést legkésőbb az adóévről szóló iparűzési adóbevallás benyújtására nyitva álló határidőig kell megtennie.

8 millió éves nettó árbevétel alatti vállalkozók

Azon vállalkozók esetében, akiknek az éves nettó árbevétele 8 millió forint alatt van, az iparűzési adó alapja a nettó árbevételének 80 százaléka. Az adóalap egyszerűsített módjának választása adóévre választható, a bejelentést legkésőbb az adóévről szóló bevallás benyújtására nyitva álló határidőig kell megtennie.

EVA adóalanyok

Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó vállalkozó az adó alapját az egyszerűsített vállalkozói adó alapjának 50%-ában is megállapíthatja.

Ha a vállalkozó az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (Eva tv.) hatálya alól kikerül, akkor az adó alapját az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény szerinti adóévére az egyszerűsített módon, a naptári év hátralévő részére az általános szabályok szerint, vagy amennyiben a 8 millió éves nettó árbevételt időarányosan nem éri el, akkor az egyszerűsített módon is megállapíthatja.

Ha a vállalkozó az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény hatálya alól kikerül, akkor

  • köteles az egyszerűsített vállalkozói adókötelezettségéről szóló bevallás-benyújtással egyidejűleg az egyszerűsített vállalkozói adóalanyiság megszűnését követő naptól az azt követő adóév első félévének utolsó napjáig terjedő időszakra a bevallásban szereplő, a bevallással lefedett időszak naptári napjai alapján 12 hónapra számított összegű adóelőleget az előlegfizetési időszakra eső egyes előlegfizetési időpontokra, egyenlő arányban bevallani, azzal a kikötéssel, hogy nem kell adóelőleget bevallani arra az előlegfizetési időpontra, amelyre a vállalkozó már vallott be adóelőleget.
  • az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény szerinti adóévéről szóló bevallást az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvényben meghatározott időpontig köteles benyújtani, s ezzel egyidejűleg az adóévre már megfizetett előleg és a tényleges fizetendő adó összegének különbözetét megfizeti, illetve igényelheti vissza.

Cikksorozatunk következő részében a KIVA és KATA hatálya alá tartozó vállalkozók iparűzési adóalap megállapításának speciális módjával foglalkozunk.

* * *

Konferencianaptár 2018 – Nehogy lemaradj! Írd be soron következő konferenciáink dátumait naptáradba és élj speciális kedvezményeinkkel!

Amennyiben érdeklődsz a számvitelt és az adózást érintő változások iránt, akkor a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében idén is számítunk részvételedre a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésén. A hagyományos kétnapos továbbképzésre itt jelentkezhetsz! >> Jelentkezem

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!