Hétindító – 23. hét

A nagy hajtás után

A beszámolót magunk mögött tudva, remélem a hétvégét pihenéssel töltöttétek. Bár lassan igencsak dübörög a nyár, nálunk továbbra sincsen leállás! Lassan ismét határidős felhők gyülekeznek a fejünk felett.

Ez a hét már jócskán a bérszámfejtés jegyében telik, bár jövő hét utáni héten lesz csak határidős a járulékbevallások benyújtása, már gondolnunk kell rá.

  • 1858-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • 1808-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, például ’08INT).

Ebben a hónapban nem feledkezhetünk meg a civil szervezetek esetleges 08-as járulék bevallási kötelezettségeiről azokban az esetekben, amelyekben a 2017-es év tekintetében reprezentációs keret túllépés történt. Ezekben az esetekben ugyanis rendkívüli bevallási kötelezettség keletkezik.

Mindeközben lassan fel kell készülnünk a havi áfa bevallások elkészítésére is, különösen fontos ezt ebben a hónapban korán elkezdeni, mert a nyárral, az iskola végével együtt beköszönt a nagy szabadságolások időszaka is, így némely ügyfelet kifejezetten nehéz lesz elérni. Ha mást nem is, az iratanyag bekérését mindenképpen el kell kezdeni. Mivel a nyár a szabadságolásokról, leállásokról szól, én ekkortájt szoktam egy szabadsággal kapcsolatos körlevelet kiküldeni az ügyfeleim részére, és a bérszámfejtéssel egyidejűleg az általunk nyilvántartott szabadságokat is közlöm – egyeztetési célból.

Ha minden igaz, akkor a héten már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán is elérhető lesz a kamarai tagdíj bevallás, azon ügyfeleink részére, akik ezzel a kötelezettséggel érintettek.

Itt az ideje még egyszer ellenőrizni a „check listánkat”, hogy biztosan mindenkinek mindent benyújtottunk-e. Ezzel egyidejűleg megkezdhetjük a tavalyi évi iratanyagok archiválását, valamint az iratanyag részének vagy egészének – őrzési célból – való visszaadását. Természetesen szigorúan dokumentált körülmények között!

Én az iratanyag visszaadást egyszerűsített – szerződésközi – jegyzőkönyv segítségével valósítom meg, felhívva benne ügyfeleink figyelmét, hogy mely iratanyagnak mennyi is az őrzési ideje. Ezen szerződésközi iratanyag átadása során igyekszem figyelni arra is, hogy főkönyvi anyaguk (kartonok) szintén dokumentált körülmények között átadásra kerüljenek részükre.

A beszámoló időszak után – kihasználva a nyugodt napokat – általában egy féléves eredmény kalkulációt is készítek egyes cégeknek, „nagyobbacskáknál” ezt negyedévente meg szoktam tenni.

Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést, hideg fagyit kívánok! Igyekszem ez idő alatt rövidre fogni majd a mondandómat! Kötelező programként mindenkinek irány a medencepart!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!