A tömegközlekedési eszközzel történő munkába járás költségtérítési szabályainak 2023. évi változásai

Az országos és a vármegyei bérletek költségtérítéséről

költségtérítési

A munkába járással kapcsolatos költségtérítési kötelezettség és a költségtérítéshez kapcsolódó adózási szabályok alkalmazásakor figyelembe veendő legfontosabb jogszabályok:

A tömegközlekedési eszközök használatára szóló új utazási bérletek

2023. május 1-jétől a jelenlegi (hagyományos) utazási bérletek mellett megjelennek a vármegyei és az országos bérletek is. 

Az új típusú bérleteket a MÁV-START, a VOLÁNBUSZ, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatait korlátlanul használhatják majd a bérleten feltüntetett területen. Budapesten belül a helyközi szolgáltatók járatain lehet velük utazni. 

A bérleteket a MÁV-START pénztáraiban, automatáinál és a MÁV appon, a Volánbusz pénztárainál, a buszok fedélzetén, illetve GYSEV pénztárainál lehet majd megvásárolni. A bérletek 30 napig lesznek érvényesek.

A teljes árú vármegyei bérletet 9.450 forintért lehet majd megvásárolni. Az országos bérlet ennek duplájába, vagyis 18.900 forintba fog kerülni. Ezek a bérletek a jelenlegi tömegközlekedési bérleteknél olcsóbbak. Vegyük például egy magánszemélyt, aki Salgótarjánból jár dolgozni Budapestre. A Salgótarján – Budapest útszakaszon használható bérlet ára többszöröse, mintha három vármegyei vagy egy országbérletet vásárol majd a magánszemély. A kedvezményes árú bérletek okozta bevételkiesést a kormányzat megtéríti a közlekedési társaságok felé.

Arra figyelni kell, hogy sem a vármegye-bérlet, sem az ország-bérlet nem használható

 • helyjegyköteles vonatokon, 1. osztályon, még a felár vagy a kocsiosztály-különbözet kifizetése mellett sem, továbbá 
 • a helyi közösségi közlekedési társaságok járatain sem.

Budapesten a MÁV-HÉV járatain és az agglomerációs kék buszokon csak a főváros közigazgatási határán kívül fogadják el a Pest vármegyei bérletet és az országos bérletet, a városhatáron belül már szükség lesz a BKK jegyekre vagy Budapest-bérletekre is. Ez azt jelenti, hogy pl. egy Pécelen lakó, de Budapesten dolgozó magánszemély, sem vármegyei, sem országos bérlettel nem tud eljutni a munkahelyére, hacsak gyalog, kerékpáron vagy rolleren nem. Az új típusú bérlet mellett még Budapest bérletet is vásárolnia kell. Ugyanez a helyzet más városok esetében is.

Az igénybe vehető tömegközlekedési eszközök

 • belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán,
 • menetrend szerinti országos, regionális és elővárosi autóbuszjáraton,
 • elővárosi vasúton (HÉV-en),
 • menetrend szerint közlekedő hajón, kompon, vagy réven
 • utazik a munkavégzés helyére, továbbá, ha hazautazás céljából légi közlekedési járművet vesz igénybe.

2023. március 24-től a költségtérítési kötelezettség körébe bevont bérletek:

 • helyközi ország bérlet,
 • helyközi vármegye bérlet, valamint 
 • egyéb olyan, az országosnál kisebb területi érvényességű bérlet, amely meghatározott területen érvényes, továbbá alkalmas és szükséges a napi munkába járásra és hazautazásra történő felhasználásra.

A helyi közlekedést biztosító bérletek árának munkáltatói megtérítése továbbra is az adott jogviszonynak megfelelően adóztatandó.

A költségtérítési kötelezettség

Az utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 3. § (1b) és (2) bekezdése értelmében a munkáltató köteles megtéríteni a napi munkába járáshoz kapcsolódóan az olyan bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86%-át,

 • amelyről a feltüntetett viszonylat alapján megállapítható, hogy alkalmas napi munkába járásra és hazautazásra,
 • helyközi országbérlet, helyközi vármegyebérlet, valamint egyéb olyan, az országosnál kisebb területi érvényességű bérlet, amely meghatározott területen érvényes, továbbá alkalmas és szükséges a napi munkába járásra és hazautazásra történő felhasználásra.

Az új bérletek bevezetésével némileg megváltozik a munkavállalói nyilatkozat tartalma is. A klasszikus bérletek vásárlása kapcsán azoknak a munkavállalóknak, akiknek az állandó lakóhelye és a tartózkodási helye eltérő településen volt, arról kellett nyilatkozni, hogy melyik címről jár be a munkahelyére. 

A vármegyei és az országos bérletek megjelenésével csupán az lesz érdekes a kettős lakcímmel rendelkezők esetében, hogy a közlekedésük egy vagy több megyét érint. 

A megnövekedett magáncélú felhasználási lehetőségek miatt félő, hogy jelentősebb mennyiségű lakcímváltoztatással is számolni kell. Tegyük fel, hogy egy Budapesten élő és Budapesten dolgozó munkavállaló tartózkodási helyet létesít Salgótarjánban (bejelentkezik a szülei lakásába) és lenyilatkozza, hogy onnan jár munkába. Máris jogosulttá válik egy országos bérletre és látogathatja a vidéki baráti kört. Megjegyezném, hogy a hamis nyilatkozat büntetőjogi felelősséggel is jár. Érdemes erre a munkavállalók figyelmét felhívni. Az életvitelszerű tartózkodás továbbra is követelmény marad.

A heti hazautazás

A tömegközlekedéssel történő heti hazautazás költségtérítési szabályai nem változtak, azonban az országbérlet megjelenése mégis módosítja a költségtérítési szabályokat. Úgy vélem, hogy amennyiben a munkáltató országbérletet térít, akkor már nem köteles a heti hazautazás menetjegyét megtérítenie. Országbérlet estén nincs értelme menetjegyet vásárolni.

Más a helyzet akkor, ha a hazautazás olyan földrajzi helyre történik, ahová a munkavállaló nem tud eljutni tömegközlekedéssel, vagy csak komoly nehézségek árán tud tömegközlekedést igénybe venni. Ebben az esetben az országbérlet helyett a heti hazautazás kapcsán a gépjármű költségtérítés is lehetséges. Ennek kötelező értéke 18 forint/km. Ez adómentes, de a munkáltató 30 forint/km térítést is fizethet adómentesen. A gépjármű típusa, fajtája, tulajdonjoga ez esetben közömbös.

***

A PENTA UNIÓ Zrt. 2023-ban is egész évben szervez továbbképzéseket, áprilistól egészen decemberig. Válassz helyszínek, előadók és időpontok közül!

Jelentkezz most, biztosítsd be 2023-as kreditpontjaid és tedd fel kérdéseid a Penta előadóinak! » Idén is a Penta továbbképzését választom

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!