Hétindító – 8. hét

Nyakunkon a bevallási dömping!

Jó reggelt mindenkinek a február hajrájában! Mindjárt a hét elején, egy izmos – havi bevallásokkal tarkított – határidőktől hemzsegő hétfőre ébredtünk. Tekintsük át, hogy mire is kell figyelni ezen a héten!

Ma van az idei év első havi bevallásainak határideje az alábbiak tekintetében:

  • 1665-ös áfa bevallások,
  • 16A60-as összesítő nyilatkozatok,
  • és a 1601-es (az arra kötelezetteknek) bevallások.

Ezen kívül – a bevallással egyidejűleg – esedékessé válnak a befizetési kötelezettségek is. Természetesen nem feledkezhetünk meg az egyes kisebb vagy szektor specifikus adók (reklámadó, játékadó, NETA stb.,) bevallásáról és megfizetéséről sem!

Az áfa bevallások benyújtásán túl ez a hét már az egyéni vállalkozók és éves bevallások jegyében telik.

Február 25-én lesz esedékes:

  • a KATA bevallások benyújtása (15KATA),
  • a 1501-es éves bevallások benyújtása (fő szabály szerint csak akkor kell, ha a rajta szereplő bármilyen adónemben kötelezettek lennénk),
  • az egyéni vállalkozók SZJA bevallásainak benyújtása (KATA-s egyéni vállalkozóknál csak akkor, ha van SZJA bevallást érintő tétele; normál egyéni vállalkozó a VSZJA-ból eredő kötelezettségeit is eddig a határidőig vallja) (1553),
  • az éves áfa bevallások benyújtása (1565),
  • az EVA bevallás benyújtása, de természetesen csak a bevételi nyilvántartást vezetőknél (1543) és
  • a társasházak 1541-es bevallása is.

Bár az iparűzési adó bevallások elkészítése a fenti bevallói körnek is jellemzően május 31-re határidős, én ezen bevallásaikat már a most esedékes bevallásokkal együtt elkészítem, és be is nyújtom, így nem kell kétszer ugyanahhoz a vállalkozóhoz nyúlni és májusban egy feladattal kevesebb marad, amire figyelni kell!

És, bár unásig ismételtük már, de még mindig vannak olyan cégek – és sajnos szép számmal civil szervezetek is -, akik a kötelező jegyzett tőke emelésüknek és/vagy az új Ptk. által támasztott módosítási kötelezettségüknek még nem tettek eleget. Esetükben célszerű lehet egy utolsó utáni figyelmeztetés!

Én ezt a múlt héten megtettem külön felhívva a figyelmüket arra, hogy ez nem könyvelői feladat, és arra is, hogy mi várható azokban az esetekben, ha az egyes cégek, szervezetek nem tesznek eleget e törvényi kötelezettségeiknek.

Mindenkinek fennakadásmentes EBEV rendszert és kitartást kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM