Hétindító – 8. hét

Nyakunkon a bevallási dömping!

Jó reggelt mindenkinek a február hajrájában! Mindjárt a hét elején, egy izmos – havi bevallásokkal tarkított – határidőktől hemzsegő hétfőre ébredtünk. Tekintsük át, hogy mire is kell figyelni ezen a héten!

Ma van az idei év első havi bevallásainak határideje az alábbiak tekintetében:

  • 1665-ös áfa bevallások,
  • 16A60-as összesítő nyilatkozatok,
  • és a 1601-es (az arra kötelezetteknek) bevallások.

Ezen kívül – a bevallással egyidejűleg – esedékessé válnak a befizetési kötelezettségek is. Természetesen nem feledkezhetünk meg az egyes kisebb vagy szektor specifikus adók (reklámadó, játékadó, NETA stb.,) bevallásáról és megfizetéséről sem!

Az áfa bevallások benyújtásán túl ez a hét már az egyéni vállalkozók és éves bevallások jegyében telik.

Február 25-én lesz esedékes:

  • a KATA bevallások benyújtása (15KATA),
  • a 1501-es éves bevallások benyújtása (fő szabály szerint csak akkor kell, ha a rajta szereplő bármilyen adónemben kötelezettek lennénk),
  • az egyéni vállalkozók SZJA bevallásainak benyújtása (KATA-s egyéni vállalkozóknál csak akkor, ha van SZJA bevallást érintő tétele; normál egyéni vállalkozó a VSZJA-ból eredő kötelezettségeit is eddig a határidőig vallja) (1553),
  • az éves áfa bevallások benyújtása (1565),
  • az EVA bevallás benyújtása, de természetesen csak a bevételi nyilvántartást vezetőknél (1543) és
  • a társasházak 1541-es bevallása is.

Bár az iparűzési adó bevallások elkészítése a fenti bevallói körnek is jellemzően május 31-re határidős, én ezen bevallásaikat már a most esedékes bevallásokkal együtt elkészítem, és be is nyújtom, így nem kell kétszer ugyanahhoz a vállalkozóhoz nyúlni és májusban egy feladattal kevesebb marad, amire figyelni kell!

És, bár unásig ismételtük már, de még mindig vannak olyan cégek – és sajnos szép számmal civil szervezetek is -, akik a kötelező jegyzett tőke emelésüknek és/vagy az új Ptk. által támasztott módosítási kötelezettségüknek még nem tettek eleget. Esetükben célszerű lehet egy utolsó utáni figyelmeztetés!

Én ezt a múlt héten megtettem külön felhívva a figyelmüket arra, hogy ez nem könyvelői feladat, és arra is, hogy mi várható azokban az esetekben, ha az egyes cégek, szervezetek nem tesznek eleget e törvényi kötelezettségeiknek.

Mindenkinek fennakadásmentes EBEV rendszert és kitartást kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!