Hétindító – 8. hét

Az év első áfa bevallása…

Napfényes jó reggelt kívánok mindenkinek! Jelzem a héten a kávéra szükségünk lesz!

Holnapi napra, azaz huszadikára esedékes az idei év első áfa bevallási turnusa:

  • 1865-ös áfa bevallások;
  • 18A60 -as összesítő nyilatkozatok;
  • 1801-es (az arra kötelezetteknek) bevallások benyújtásának határideje is.

Elsőként – az arra kötelezetteknek – a turizmusfejlesztési hozzájárulást is be kell vallani, és be kell fizetni. Ennek nyomtatványa a 18THFEJL, melyet az áfa bevallás gyakoriságához igazítva kell az érintetteknek benyújtania. A turizmusfejlesztési hozzájárulás tárgya az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom abban az esetben is, ha az adóalany az általa igénybe vett, az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontja szerinti szolgáltatásnyújtást saját nevében nyújtja tovább a megrendelőjének. Arra, hogy be kell-e adni a bevallást nulla adattartalommal akkor is ha az adott időszakban nem volt kötelezett az ügyfél a turizmusfejlesztési hozzájárulásra – például mert idényjellegű a nyitva tartása -, egyelőre még az Adóhatóságnál sem tudtak egyértelmű tájékoztatást adni, így én – bár nem vagyok a felesleges bevalláskészítés híve – azon ügyfeleknél, akik havi áfásak, és érintettek lehetnek, nulla adattartalommal benyújtom. Remélem a következő hónapban már erről is többet fogunk tudni.

Mivel február 25 hétvégére esik, ezért 26-ra lesznek határidősek az alábbiak:

  • KATA bevallások benyújtása (17KATA);
  • 1701-es éves bevallások benyújtása (fő szabály szerint akkor kell csak, ha a rajta szereplő bármilyen adónemben kötelezettek lennénk);
  • Egyéni vállalkozók SZJA bevallásainak benyújtása (KATA-s egyéni vállalkozóknál csak akkor, ha van SZJA bevallást érintő tétele, normál egyéni vállalkozó a VSZJA-ból eredő kötelezettségeit is eddig a határidőig vallja) (1753 (17SZJA));
  • Éves áfa bevallások (1765);
  • EVA bevallás (1743) (természetesen csak a bevételi nyilvántartást vezetőknél);
  • Társasházak 1741-es bevallása is e napon esedékes.

Bár az iparűzési adóbevallások elkészítése fenti bevallói körnek is jellemzően május 31-ére határidős, én ezen bevallásaikat már a most határidős bevallásokkal együtt elkészítem, és be is nyújtom, így nem kell kétszer ugyanahhoz a vállalkozóhoz nyúlni, és májusban egy feladattal kevesebb, amire figyelni kell.

KATA alanyok tekintetében – például évközi kezdés miatt – a KATA keret arányosítására is figyelmet kell fordítani.

Mindenkinek haladós bevallás benyújtást, működő ügyfélkaput és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon, és a hét hátralévő részében is!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM