Hétindító – 7. hét – Suller Kriszta

Határidős a járulékbevallás és az NY nyomtatvány benyújtása

5percAdó - Hétindító - 2024. 7. hét - Suller Kriszta - Járulékbevallás és ÁFA cunami

Jó reggelt kívánok mindenkinek ezen a szép napon! Jelzem, a héten a kávéra minden mennyiségben szükségünk lesz, hiszen határidős a járulékbevallás és az NY nyomtatvány benyújtása, közelítenek az ÁFA bevallások.

Járulékbevallás, nyilatkozat nyomtatvány bevallás helyett

A mai hétfőre határidős a járulékbevallások benyújtása, és mai napra határidős az NY nyomtatványok benyújtása is azokban az esetekben, amikor valamilyen okból nullás bevallás benyújtására lennénk kötelezettek. (pl. 08-as bevallások, stb.). Természetesen ezek bevallási időszakhoz igazodva is benyújthatóak majd, fő szabály szerint mindig az érintett bevallás benyújtására előírt határidőig. A határidő leteltét követően NY nyomtatvány nem nyújtható be, kizárólag nullás adattartalmú bevalláson lehet azt benyújtani, pótolni. Amennyiben előremutatóan tettük meg nyilatkozatunkat, és mégis bevallandó tétel keletkezett, akkor figyeljünk arra, hogy tavaly ősz óta mindenképpen önellenőrzésként adjuk be bevallásunkat!

Átalányadó és járulékbevallás

Az átalányadóból normál szja alá átnyergelő egyéni vállalkozók esetében figyeljünk oda, hogy az 58-a bevallás főlapján jelöljük, hogy nem átalányadós bevallás kerül benyújtásra, annak ellenére, hogy az átalányból a normál VSZJA szabályai alá való átállás jelölésére az SZJA bevallásban lesz majd mód!

Azoknál a vállalkozóknál, ahol marad az átalányadó, marad a negyedéves bevallási rend, ettől érvényesen eltérni nem lehet. Likviditási problémák kiküszöbölése okán sok esetben igény lehet továbbra is a havi járulékfizetési értesítők kiküldésére. Ez esetben fel kell hívni az ügyfél figyelmét, hogy az átalányadóhoz kapcsolódó szabályok miatt, ha havonta kéri az utalandók kiküldését, akkor előfordulhat, hogy több adót fizet be havonta, mint szükséges lenne. Természetesen egy kis odafigyeléssel ez negyedévente korrigálható! Mi minden átalányadós ügyfelünktől nyilatkozatot kértünk be az idén is, azokban az esetekben, ha szeretné a havi járulékok és adók megküldését, felhívva figyelmüket az esetleges többlet befizetés lehetőségére! 

Közelít az ÁFA bevallási cunami…

A jövő hét közepére lesz határidős az idei év első áfa bevallási turnusa, mely a következő bevallási formanyomtatványokat érinti

  • xx65-ös áfa bevallások (az áfa bevallás benyújtásának módjára már három lehetőség van, ezek közül választhatunk)
  • xxA60-as összesítő nyilatkozatok

Szintén 20-án határidős (az arra kötelezetteknek) az xx01-es  bevallások benyújtása is.

Jön a február végi teendők virágcsokra

Február 25. helyett február 26-ra lesz határidős, ami sajnos vészesen közelít:

  • KATA bevallások benyújtása 
  • 2301-es éves bevallások benyújtása (főszabály szerint akkor kell csak, ha a rajta szereplő bármilyen adónemben kötelezettek lennénk)
  • Éves áfa bevallások (2365)

Mindenkinek haladós bevallás benyújtást, működő ügyfélkaput és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon, és a hét hátralévő részében is!

***

5percAdó ajánló:

Megnyíltak a kapuk: 2024-es 16+ Könyvelői Kreditpontos továbbképzéseinknél számos élő online közvetítés időpontunk mellett választhatod a tantermi képzéseinket is az ország 9 városában >> Mérlegképes könyvelői továbbképzések 2024.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM