Hétindító – 5. hét

K-s adatszolgáltatások, fejlesztési tartalék, termékdíj

Ezen a szép hétfő reggelen a kávé mellé fogadjátok el tőlem az eheti “határidő csokrot”, melynek keretében igyekszem ismét összefoglalni, mivel is kell eltöltenünk a hetet, mi az, ami még várhat, és mi az, ami már határidőssé válik.

A hétvégére eső január 31-e következményeként ma határidős az

  • előző évről szóló személyi jövedelemadó igazolás kiadása
  • előző évről szóló járulékigazolás kiadása
  • egyes K-s adatszolgáltatások benyújtása (pl. munkáltató által nyújtott lakáscélú kölcsön elengedése, stb.)
  • ott, ahol ez szükséges, a 15K71-es adatszolgáltatás benyújtása is.

A 15K71-es adatszolgáltatást azokban az esetekben kell beadni, ha a jegyzett tőke emelése az eredménytartalék terhére történt, és azt 2015. évben be is jegyezték. Azokban az esetekben, amikor az erre irányuló eljárás elkezdődött ugyan a 2015-ös évben, de annak bejegyzése 2016-ban történik meg, véleményem szerint a 2016-os adatszolgáltatás kell, hogy készüljön. A könyvelése is 2016-ban, a bejegyzéssel egyidejűleg történik.

A másik dolog, amiről – tapasztalatom szerint – hajlamosak vagyunk megfeledkezni, a fejlesztési tartalékok kérdése! Azon esetekben, amikor a fejlesztési tartalékot nem használtuk el a törvény által előírt időszakon belül, akkor az adóalanynak az adót késedelmi pótlékkal növelten a negyedik adóévet követő első adóév első hónapjának utolsó napjáig kell megfizetnie, annak ellenére, hogy a bevallásra csak majd a 1529-es bevallás keretein belül, az arra irányadó határidőben kell sort keríteni. Tehát naptári évvel dolgozó üzleti éves adózók esetében ez január 31-ét jelenti, ami most a hétvégi dátum eltolódása miatt elcsúszott a mai napra. Amennyiben a fejlesztési tartalékot annak egészében nem, de részben annak célja szerint felhasználta, akkor természetesen csak a fel nem használt rész tekintetében kell számolnunk az arra jutó adóval és annak késedelmi pótlékával. Naptári éves adózó esetében a késedelmi pótlék számítása annak az évnek a bevallására előírt határidejétől számítandó, amikor a kedvezmény figyelembe vételre került, és a lejárat évének december 31 napjáig tart.

A január 31-i – február 01-i – dátum a környezetvédelmi termékdíj szempontjából sem elhanyagolható! Ez a dátum a határideje az alábbi kötelezettségeknek:

  • átalány termékdíj hatálya alá történő bejelentkezés (legyen ez az eddigi átalány, vagy pedig az új gépjármű forgalmazók által használható átalány jogcím)
  • egyéni hulladékkezelés hatálya alá történő bejelentkezés
  • a készletre vétellel vagy az általános szabályok figyelembe vételével történő termékdíj megállapítás- és fizetés hatálya alá történő bejelentkezés.

A határidő jogvesztő, igazolási kérelemnek helye nincs, nyomtatványa: a 16TKORNY.

Természetesen a héten már gondunk kell a bérszámfejtési feladatok előkészítésére is, az új bér, illetve az új szabályok tükrében emberkéről emberkére haladva át kell tekintetnünk a paramétereket, és a februári 08-as bevallásban kell jeleznünk azt a tényt is, ha a munkavállaló kéri az adóhatóság által készített szja bevallás elkészítését!

Akinek mindezeken felül marad még ideje, már gondolnia kell a KATA-sok, a bevételi nyilvántartást vezető EVA-sok, az egyéni vállalkozók bevallásaira is!

* * *

Ha érdekelnek a civilek sajátos beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségei, felelősségi kérdései, akkor jelentkezz február 3-ig kedvezményesen Gazdálkodás, jogi környezet, tipikus és atipikus foglalkoztatási viszonyok a civil szférában címmel március 3-án a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében tartandó előadásomra, ahol személyesen megvitathatjuk felmerülő kérdéseidet!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!