Hétindító – 47. hét

Pénteki áfa határidők

Szép hetet kívánok mindenkinek, annak ellenére, hogy már didergős reggelre ébredtünk! Mielőtt azonban nekiesünk az ügyfélkapunak, és elkezdjük beküldeni a hétre esedékes bevallásokat, ki ne maradjon a kávé vagy tea, és fogyasztása közben tekintsük át milyen szépségek várnak ránk a héten:

Határidősek a héten péntekre az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  •             2065-ös áfa bevallások
  •             20A60 -as összesítő nyilatkozatok

Természetesen nem elfelejtkezve a speciális adózói kör – pl. az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen eset fordulhat elő mindazon esetekben, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (pl. EU beszerzések stb.)

Figyeljünk arra, hogy negyedéves zárást követő hónap lévén (természetesen ezt a bevallási időszakra értem), előfordulhat, hogy a korábban negyedéves ügyfelünk esetleg havi áfa bevallóvá vált, értékhatár átlépés miatt. Akinél ez esélyes lehet, ott célszerű a nyilvántartásainkat a NAV törzsadattal összevetni, ahol ekkorra már az áfa státusz váltást általában a nyilvántartásaikon átvezetik. Sőt nem tudom, nálatok mi hogy alakul, de tapasztalatom szerint több alanyi mentes ügyfélnél is előfordulhat, hogy  átlépi az áfa küszöbértéket ekkortájra, így célszerű az ő házuk táján is körbenézni, hiszen nem egyszerű utólag korrigálni a dolgot, ha később derül fény az eltérésekre!

Tekintettel arra, hogy ismét veszélyhelyzet van kihirdetve, folyamatosan kísérjük figyelemmel a közlönyöket, hiszen a  múlt héten is két nagyon fontos döntés született, az egyik a meghatározott szektorokban (pl. szállodaipar, éttermi ágazat stb.)  igénybe vehető foglalkoztatási kedvezményekkel kapcsolatos, a másik az ételkiszállításra átálló éttermek esetében az 5%-os áfa kulcs alkalmazhatósága! Felhívom a figyelmet, hogy célszerű érintett ügyfelenként egyedileg vizsgálni, hogy a feltételek fennállnak-e, tekintettel arra, hogy szerintem több esetben nehézkesen értelmezhető a jogszabály. Felhívom a figyelmet arra is, hogy ami nem könyvelői feladat – pl. ilyen szerintem a nyitva lehet avagy sem, és ha igen meddig stb. – azt lehetőség szerint ne vállaljuk magunkra, mert ennek beláthatatlan következményei lehetnek, amiért a könyvelői felelősségbiztosítás nem szavatol, nem is szavatolhat!

Mindezeken túl már felkészülhetünk az év végi hajrára, ennek keretében folyamatosan monitorozni kell ki hogy is áll leadott iratanyaggal, hogy állnak eredményügyileg, kell-e egyeseknél adóoptimalizációs célból esetleg még az idén átjelenteni, változás jelenteni.

Ezen a héten lesz három éves  a Civil Klubunk,  továbbra is szeretettel várok minden civil szervezetekkel foglalkozó könyvelő kollegát, civil szervezetek vezetőit, ahol igyekszünk minden kérdésre a választ együtt megtalálni! A Civil Klubba a jelentkezés folyamatos,  szeretettel várok mindenkit>> Civil Klub

Mindenkinek haladós napokat, zökkenőmentes működő ügyfélkapus rendszert kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!