Hétindító – 29. hét

Határidős nyári hét

Madárcsicsergős hétfő reggelt kívánok mindenkinek! Ez a hét a mi életünkben szerintem a nyár legnehezebb, egyben legzűrösebb hete, bár a törvények, rendeletek változásának, az online számlázásnak és társainak köszönhetően az idei nyáron még a szokásosnál is kevesebb időnk marad a töltődésre, kikapcsolódásra. Kitartást kívánok mindenkinek, és próbáljatok pihenni is.

A mai napra határidősek a járulékbevallások, az alábbiak szerint:

 • 2058-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
 • 2008-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Természetesen nem feledkezhetünk meg a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinkről sem! A saját cégeink is cégek, mint a suszternek a cipője, fordítsunk rájuk is kiemelt figyelmet, és javaslom ne csak járulékbevallás és befizetés szempontjából!

Felhívom a figyelmet, hogy negyedév lévén, nem maradhat el a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók előlegfizetése sem, mely szintén a mai napra határidős! Nem maradhat el a KATA befizetése sem!

Bár csak jövő hét hétfőre lesz határidős, de gőzerővel dolgoznunk kell az alábbiakon:

 • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések
 • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai.
 • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor)
 • Félév lévén célszerű az éves státuszú ügyfeleinkre is gondolnunk, több esetben előfordulhat már ilyenkor értékhatár túllépés
 • KIVA előleg
 • Cégautóadó bevallás és megfizetés
 • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése
 • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.)
 • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetéséről sem.

A fentieken túl – egyes kisebb adózói kört érintő kérdések esetében is keletkezhet bevallási és befizetési kötelezettség, gondolok itt például a NETA bevallásra, az innovációs járulékra, NEBIH díj utalásra (07.31.) stb.

Ahhoz, hogy semmi ne maradjon el, valamiféle ügyfélnyilvántartást célszerű vezetni. Én ezt excel táblában készítem és tartom karban folyamatosan, jelölve minden ügyfélénél a rá vonatkozó kötelezettségeket, és hosszú távon ebből állítom elő az adott időszakra szükséges „check listámat” is. Ezt mindenkinek javaslom, így bármely időpillanatban meg tudom mondani, ki milyen gyakoriságú áfa bevalló, stb.

 Kitartást kívánok mindenkinek ezen a nyári héten is!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!