Hétindító – 27. hét

Felkészülés az adó- és járulékbevallásra és a negyedév végéhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére

hétindító

Nos, mire ezeket a sorokat olvassátok, tombol a nyár, úgy hogy a jegeskávé fogyasztását mindenkinek kifejezetten ajánlom, egyenesen védőital! A kávénkat kavargatva azonban muszáj beszélnünk a határidőkről is!

Július 12-re lesz határidős : 

 • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
 • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Természetesen nem felejtkezhetünk meg a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinkről sem! A saját cégeink is cégek, mint a suszternek a cipője, fordítsunk rájuk is kiemelt figyelmet, és javaslom ne csak járulékbevallás és befizetés szempontjából!

Felhívom a figyelmet, hogy negyedév lévén, nem maradhat el a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók előlegfizetése sem, mely szintén 12-re határidős! Nem maradhat el a KATA befizetése sem!

És mindeközben gőzerővel közelít a negyedév, így a maradék időnkben annak előkészületeivel foglalkozhatunk.  Lássuk hát mi is az, amire még nyáron is figyelmet kell fordítani

 • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések
 • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál , ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai.
 • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat  (figyelve az esetlegesen értékhatárt átlépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor főszabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor)
 • Félév lévén célszerű az éves státuszú ügyfeleinkre is gondolnunk, több esetben előfordulhat már ilyenkor értékhatár túllépés
 • KIVA előleg bevallás és megfizetés
 • Cégautóadó bevallás és megfizetés
 • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése 
 • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.)
 • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adóelőleg megfizetéséről sem 

Ezek közül egy pár dologra – ha csak tehetem – igyekszem előre felkészülni. Ilyenek pl. a társasági adóelőlegek  pl. jó előre kiközölhetőek, kérhető adófolyószámla kivonat bármely későbbi időpontra, így  két legyet ütve egy csapásra ellenőrizhetjük is a benyújtott társasági adó bevallás feldolgozásának helyességét a folyószámlán! A cégautó adók zöme már a gépünkön pihen, és tapasztalatom szerint a partnereink is hálásak, ha időben szólunk fizetési kötelezettségeiket illetően! Érdemes az ügyfelek figyelmét felhívni a 2022. július 1-től módosuló adómértékekre.

Július 31-ig határidős  NEBIH élelmiszerlánc felügyeleti díjak első részletének megfizetése, ha magunkra vállaltuk, akkor a kiközlése az érintett ügyfelek felé nem maradhat el!

Köszönöm, hogy végig olvastátok soraimat, mindenkinek kellemes nyaralást, pihenést kívánok.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!