Hétindító – 23. hét

Bérszámfejtés mellett javasoljuk a nyári szabadságolási terv elkészítését

bevallások

Habos kávés jó reggelt! Hogy hidegen vagy melegen, mindenkinek az ízlésére bízom! A jövő hét elejére elér minket egy jó kis bevallási hullám, melyet remélhetőleg már mindenki meglovagol gond nélkül. Lássuk hát, mi is az, amire a héten figyelni kell!

Járulékbevallások

Június 12-re, keddre határidős:

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT). Természetesen nem felejtkezhetünk meg a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinkről sem!

Civil szervezetek rendkívüli járulékbevallása

Felhívom a figyelmet a civil szervezetek esetleges rendkívüli 08-as bevallási kötelezettségére, melyet akkor kell benyújtani, ha az előző év tekintetében reprezentációs keret túllépés történt. A bevallást a keret felettes része alapján kell benyújtani, és eddig a napig kell megfizetni az ebből eredő járulékokat és adókat. Fontos itt is felhívnom a figyelmet, hogy reprezentációnak kizárólag az az ügylet minősíthető, ami megfelel a reprezentáció fogalmának! Fontos, hogy ezt alaposan körbejárják a szerveztek, ami nem minősül reprezentációs kiadásnak, az osztja a normál természetbeni juttatások sorsát, és havi járulékbevallás benyújtási kötelezettség alá tartozik!

Indulnak a szabadságolások

És ha már a béreknél tartunk, célszerű lehet a nyár előtt egy szabadság állomány kiküldése az ügyfeleknek is, én minden évben igyekszem megküldeni ilyentájt ezt a kimutatást, a szabadság kiadásának szabályait tartalmazó tájékoztatóval együtt, külön felhívva a figyelmüket a két hét egybefüggő szabadság kiadásának szabályrendszerére. Azon munkáltatóknál, ahol ettől el kívánnak térni, ragaszkodni kell ennek írásba foglalásához, a későbbi munkaügyi problémák elkerülése végett. Ott és ahol ez indokolt, már akár az év elején a munkaszerződések módosításakor is sort keríthetnek erre. Véleményem szerint ez az idén, ha lehet, még fontosabb, mint eddig bármikor! 

Civil szervezetek éves statisztikája

Az idén június 9-re határidős a civil szervezetek 1156-os statisztikai bevallása, melyet a héten be kell nyújtani! 

Iratanyag át- és visszaadás

És bár itt a nyár, a munka a könyvelő irodákban nem áll le, fontos előkészíteni a még papír alapon iratanyagot leadó ügyfeleinknek az iratanyagát az őrzéshez részükre, hiszen az iratanyag megőrzése nem a mi kötelességünk! Persze, mint mindenki, mi is törekszünk egyre inkább a digitális „irattározás” felé terelni az ügyfeleinket, azért vannak páran – főként az idősebb korosztályból – akik idegenkednek még ettől a megoldástól. 

Kellemes nyarat, jó pihenést, medenceparti verőfényes szép napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM