Hétindító – 23. hét

Bérszámfejtés mellett javasoljuk a nyári szabadságolási terv elkészítését

bevallások

Habos kávés jó reggelt! Hogy hidegen vagy melegen, mindenkinek az ízlésére bízom! A jövő hét elejére elér minket egy jó kis bevallási hullám, melyet remélhetőleg már mindenki meglovagol gond nélkül. Lássuk hát, mi is az, amire a héten figyelni kell!

Járulékbevallások

Június 12-re, keddre határidős:

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT). Természetesen nem felejtkezhetünk meg a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinkről sem!

Civil szervezetek rendkívüli járulékbevallása

Felhívom a figyelmet a civil szervezetek esetleges rendkívüli 08-as bevallási kötelezettségére, melyet akkor kell benyújtani, ha az előző év tekintetében reprezentációs keret túllépés történt. A bevallást a keret felettes része alapján kell benyújtani, és eddig a napig kell megfizetni az ebből eredő járulékokat és adókat. Fontos itt is felhívnom a figyelmet, hogy reprezentációnak kizárólag az az ügylet minősíthető, ami megfelel a reprezentáció fogalmának! Fontos, hogy ezt alaposan körbejárják a szerveztek, ami nem minősül reprezentációs kiadásnak, az osztja a normál természetbeni juttatások sorsát, és havi járulékbevallás benyújtási kötelezettség alá tartozik!

Indulnak a szabadságolások

És ha már a béreknél tartunk, célszerű lehet a nyár előtt egy szabadság állomány kiküldése az ügyfeleknek is, én minden évben igyekszem megküldeni ilyentájt ezt a kimutatást, a szabadság kiadásának szabályait tartalmazó tájékoztatóval együtt, külön felhívva a figyelmüket a két hét egybefüggő szabadság kiadásának szabályrendszerére. Azon munkáltatóknál, ahol ettől el kívánnak térni, ragaszkodni kell ennek írásba foglalásához, a későbbi munkaügyi problémák elkerülése végett. Ott és ahol ez indokolt, már akár az év elején a munkaszerződések módosításakor is sort keríthetnek erre. Véleményem szerint ez az idén, ha lehet, még fontosabb, mint eddig bármikor! 

Civil szervezetek éves statisztikája

Az idén június 9-re határidős a civil szervezetek 1156-os statisztikai bevallása, melyet a héten be kell nyújtani! 

Iratanyag át- és visszaadás

És bár itt a nyár, a munka a könyvelő irodákban nem áll le, fontos előkészíteni a még papír alapon iratanyagot leadó ügyfeleinknek az iratanyagát az őrzéshez részükre, hiszen az iratanyag megőrzése nem a mi kötelességünk! Persze, mint mindenki, mi is törekszünk egyre inkább a digitális „irattározás” felé terelni az ügyfeleinket, azért vannak páran – főként az idősebb korosztályból – akik idegenkednek még ettől a megoldástól. 

Kellemes nyarat, jó pihenést, medenceparti verőfényes szép napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!