Hétindító – 1. hét

újévi teendők, jó tanácsok

Üdvözöllek benneteket az Új Esztendőben, először is engedjétek meg, hogy mindenkinek eredményes 2016-os évet kívánjak, így a szilveszteri bulikon túl!

Bár a héten még nem lesz kimondottan határidős feladatunk, úgy gondolom, az évváltás szinte mindig neuralgikus nekünk könyvelőknek. Egyszerre élünk a tavalyi, illetve az idei évben, és ez így lesz a beszámolók benyújtásáig 🙂 .

Amire már most figyelnünk kell, hogy tájékoztassuk ügyfeleinket a változásokról, ha korábban még nem tettük volna meg, illetve nézzük meg, melyek azok az ügyfeleink, akiket egy-egy változás „húsba vágóan” is érint, érinthet. Gondolok itt pl. a folyamatos teljesítésű ügyleteik megváltozott áfa szabályaira, stb. Gondolnunk kell azon ügyfelekre is, akik tanácsunkra – vagy tanácsunk ellenére – bármilyen adónem módosítást eszközöltek, esetükben célszerű lehet az adott adónem szabályairól egy részletesebb tájékoztatást is adni, akár személyesen, akár írásban, de mindenképpen dokumentáltan!

Az újévben vészesen közelít a negyedik negyedévi zárás is, mely úgy gondolom, több esetben az idén az éves zárással is egybe fog esni, gondolok itt azon cégekre, amelyek pl. jegyzett tőkeemelést eredménytartalék terhére kívánnak végrehajtani, és mire körbenézünk, már itt is a határidő, a március 15-e.

Változott a Számviteli törvény is, több helyen kardinálisan, új kihívásokat állítva elénk, és nincs olyan cég, akinek ne kellene módosítania a számviteli politikáját és egyéb szabályzatait. Erre 90 napunk van.

Mindeközben az egyéb esedékes feladatainkat is teljeskörűen el kell látni, bár igaz a legközelebbi határidő 12-e a béradatszolgáltatáshoz kötődik. A bérszámfejtéssel kapcsolatosan azon ügyfeleknél, akik béreket utalnak, hívjuk fel a figyelmet, hogy legkésőbb január 10-ig eszközöljék kifizetéseiket, mert különben a később kifizetett bérek már a 2016-os adóévet fogják érinteni az szja szempontjából. Célszerű az ilyen ügyfelektől – pláne ha feledékenyek 🙂 – a számlatörténetet idő előtt bekérni, hogy mikor az adóigazolások elkészítésének nekiállunk, tisztán lássunk már ezekben a kérdésekben is.

Megköszönve tavalyi egész éves figyelmeteket, kérlek benneteket, hogy továbbra is segítsétek munkámat, munkánkat észrevételeitekkel, javaslataitokkal, akár kritikátokkal. Ezek a visszajelzések fontosak nekünk, nekem. Arra kérlek hát benneteket, hogy osszátok meg véleményeteket a Hétindítókkal kapcsolatosan bátran!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!