Figyelem: fontos határidő!

Csoportos társasági adóalanyiság választása november 20-ig

A tavaly év végi adócsomag egy kifejezetten kedvező lehetőséget vezetett be a szabályozásba a kapcsolt társaságok számára, a rendelkezésre álló rövid határidő miatt azonban akkor valószínűleg viszonylag kevesen alkalmazták. A csoportos adóalanyiság sok vállalatcsoport számára előnyös lehet. Most még van némi idő annak átgondolására, mérlegelésére, hogy az Önök társasága esetében érdemes-e ezzel a lehetőséggel élni. A 2020-as üzleti évre vonatkozóan az érintett vállalkozások 2019. november 1. és 2019. november 20. között nyújthatják be a csoportos adóalanyiság választására nyilatkozatukat. A határidő jogvesztő, ezért erről az elkövetkező hetekben érdemben dönteni kell. Hírlevelünkben segítségül röviden rávilágítunk a legfontosabb előnyökre.

A csoportos társasági adóalanyiság rendszerének egyik kiemelt célja a lehetőséggel élő vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése, ugyanis annak tagjai az egymással folytatott ügyleteikre vonatkozóan nem, vagy csak részben kötelesek alkalmazni a transzferárazási szabályokat, beleértve a transzferár dokumentáció készítési kötelezettséget és az adóalap kölcsönös módosítására vonatkozó rendelkezéseket is. Tehát különösen megfontolandó a tao csoport választásának kérdése olyan magyarországi kapcsolt vállalkozások esetében, amelyek között nagyszámú dokumentálandó tranzakció zajlik, illetve olyan esetben is, ahol a szokásos piaci ár megállapítása – az ügylet speciális jellege miatt – nehézségekbe ütközik.

Másrészt a csoportos adóalanyiság érdemi adómegtakarítással is járhat olyan cégek esetében, ahol van veszteséget termelő csoporttag, hiszen a csoporttagok egymás között a megadott szabályok szerint érvényesíthetik ugyanis veszteségeiket. A csoportos társasági adóalany adóalapja ugyan a csoporttagok által egyedileg megállapított, nem negatív adóalapok összege lesz, azaz a közös adóalap nem kerül nettósításra a veszteséges évet záró tagok veszteségeinek összegével, ugyanakkor a tagok egymás között érvényesíthetik a Tao-csoport tagjaként keletkezett veszteségeiket. További megfontolást igényel, ha a csoport valamely tagja egyébként adókedvezmény érvényesítésére jogosult, vagy egyébként már megkezdett adókedvezményét érvényesítené tovább, hiszen eltérő szabályok vonatkoznak például a fejlesztési adókedvezményre, illetve a látványcsapat-sportok támogatásának adókedvezményére.

 A csoportos társasági adóalanyiság választásához egyidejűleg több fontos tényezőt és feltételt is figyelembe kell venni. Vizsgálni kell például, hogy minden kapcsolt vállalkozás megfelel-e a követelményeknek. Továbbá az adóalap meghatározása is kihívásokat jelenthet: az új kamatlevonást korlátozó szabály alkalmazása miatt a csoportos adóalanyiság választása akár kedvezőtlen is lehet a csoport számára.

* * *

A PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében, 2019. október 21-én Sándorné Új Éva szakértői előadásában hallhatsz kreditpontos előadást a fenti témában. Ne halogasd jelentkezésed, hiszen a helyek folyamatosan fogynak >>Csoportos adóalanyiság

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!