Hétindító – 6. hét – Suller Kriszta

Januári bérek számfejtése mellett készüljünk elő a járulékbevallások és az NY-nyomtatványok benyújtására

Járulékbevallás és munkaügyi nyilatkozatok - Hétindító – 6. hét - Suller Kriszta

Sajnos vészes sebességgel fogy az időnk a beszámolókig, már február van, és még addig is rengeteg sok teendőnk van. A mai reggeli Kávé (igen nagybetűvel!) mellett tekintsük át mi is vár ránk a héten. A járulékbevallás mellett számolnunk kell az NY-nyomtatványok benyújtására is.

Az első járulékbevallás 2024-ben

Ez a hét a bérszámfejtések jegyében telik, jövő hét hétfőre, 12-re határidősek az alábbi bevallások:

  • XX58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • XX08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól)

A fentiek elkészítése közben figyelemmel kell lennünk az év eleji jogszabályváltozásokból, – a már 2023. december 1-től hatályos minimálbér/garantált bér emelése mellett az esetlegesen 2024. január 1-től történő – béremelésekből, esetleges átsorolásokból eredő változásokra is! 

Munkaügy, foglalkoztatás, nyilatkozatok

Időt és gondot kell fordítanunk a befutott nyilatkozatok rögzítésére és ellenőrzésére, a korábbiakban figyelembe vett járulékkedvezmények áttekintésére, módosítására, ha az szükséges. Bár elsősorban nem a mi feladatunk – szerintem munkáltatói kompetencia – az éves szabadságolások meghatározása, a munkaszerződések módosítása ott, ahol ez szükséges. Azokon a helyeken ahol a szabadságok kiadását nem a törvény adta keretek között kívánják a felek végrehajtani, erről külön megállapodás kell, hogy szülessék, véleményem szerint évről évre újra. Ez több területen fontos és indokolt is lehet!

Irodánkban bevett gyakorlat, hogy év elején (kivételesen most 2023. év végén) a munkaszerződések módosításához mintát küldünk partnereinknek, rájuk bízva a kitöltés felelősségét, és minden évben újra egy munkaszerződés és belépéshez szükséges összes iratminta is kiküldésre kerül részükre, segítendő a munkájukat! Megjegyezzük, hogy a minimábéren/garantált bérminimum foglalkoztatott munkavállalók esetében a jogszabályi változásból eredő béremelés érvényesítésének egyik módja lehet a munkaszerződés közös megegyezéssel történő módosítása [Mt. 58. §], de megfelelő az a munkáltatói gyakorlat, amikor is a minimálbért vagy garantált bérminimumot keresőket tájékoztatják alapbérük emelkedéséről.*

Bevallást helyettesítő nyilatkozat

E hó 12-ig nem szabad megfeledkeznünk az NY-es nyomtatvány benyújtásáról, ott, ahol erre lehetőség van, és élni szeretnénk vele! (pl. civil szervezetek a 08-as járulékbevallás tekintetében stb.)

KATA bevallások és éves ÁFA bevallások előkészítése

Bokros teendőink közben már készíthetjük a KATA-sok bevallásait is, és az éves áfa bevallások is lassan a körmünkre égnek.

Év eleji törzsadat kontroll

Az adóhatóság már karbantartotta áfa gyakoriság miatt a törzsadatokat, megérkeztek már az értesítők is, így aki még nem tette meg, itt az ideje ellenőrizni, a nyilvántartásainkon átvezetni az idei évi áfa gyakoriságot, és egyúttal a gyakoriságot váltó cégeket erről valamilyen – lehetőleg írásos – formában tájékoztatni. 

Mindenkinek haladós szép napokat, akadálytalan bérszámfejtést, fennakadás nélküli kormányzati rendszereket, és gyorsan megérkező nyugtákat kívánok!

*A munkaügyi teendők témaköréhez kapcsolódva ajánljuk figyelmedbe az alábbi cikkünket: Újévi munkajogi teendőink 2024. elején – Dr. Horváth István

***

Készülj fel a 2024. évi változásokból az Adóegyetem 2024 E-learning videójával! >>Adóegyetem 2024

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!