Cége rendelkezik már AEO engedéllyel?

Társszerző: Szabó Viktor szenior tanácsadó, Mazars Kft.

Az ún. engedélyezett gazdálkodó (Authorized Economic Operator, röviden: AEO) alatt egy speciális státuszt értünk. Az AEO engedéllyel rendelkező gazdasági társaságokat a vámhatóság megbízható partnernek tekinti, így a vámügyek intézése során számos kedvezményben részesülnek.

Az AEO engedély fajtái, feltételei

Az AEO engedély az olyan Közösség területén letelepedett gazdálkodónak adható ki, amely megfelel a 2016. május 1-jén hatályba lépett Uniós Vámkódexben rögzített feltételeknek.

Kétfajta AEO engedély létezik:

1. AEO-C („Vámjogi egyszerűsítések”)

Feltételei:
a.) súlyos vagy ismételt vámjogszabály, illetve adójogszabály megsértést nem követett el;
b.) megfelelő nyilvántartási szabályokat követ;
c.) megfelel a fizetőképességi feltételeknek is;
d.) rendelkezik a végzett tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó szakértelemmel, szakképesítésekkel.

2. AEO-S („Biztonság és védelem”).

Feltételei:
a.) az AEO-C engedély a)-c) feltételeit kell tudni igazolni;
b.) igazolni kell megfelelő biztonsági és védelmi szabályok alkalmazását

A két engedély együttesen is kérhető (kombinált engedély), ebben az esetben mind az AEO-C, mind pedig az AEO-S feltételrendszerét teljesíteni kell.

Az AEO engedély előnyei

Az AEO engedély jelentős előnyöket biztosít az azt megszerző gazdálkodó számára. Az általános vámeljárások alatt jelentkező egyszerűsítések mellett az áruforgalommal kapcsolatos egyéb adminisztratív feladatok kapcsán is előnyben van az, akinek ilyen AEO engedélye van.

A teljesség igénye nélkül, a legfontosabb ilyen előnyök:

 • automatikus import önadózói engedély lehetősége import áfa tekintetében, amely cash-flow szempontból sem elhanyagolható;
 • csökkentett összegű vámbiztosítékok;
 • vámjogi egyszerűsítések (pl.: halasztott vámfizetés);
 • egyszerűsített vámáru nyilatkozat alkalmazása;
 • árutovábbításra vonatkozó könnyítések;
 • vámértékére vonatkozó egyszerűsítés;
 • különleges eljárások lehetősége;
 • kevesebb vámhatósági ellenőrzés;
 • megválasztható a vámellenőrzés helye;
 • ellenőrzésre kiválasztott szállítmányok elsőbbsége a vámhatóság előtt;
 • központi vámkezelés lehetősége;
 • önértékelés lehetősége.

A fentieken túl az AEO engedély birtokosa egyéb előnyöket is szerezhet. Tekintve, hogy az engedély kérelmezését követően a vámhatóság a minősítéshez szükséges feltételek teljesítését egy audit keretében részletesen vizsgálja, az engedély a vámügyek tekintetében egyfajta – a minőségirányítási rendszerekhez hasonló – minőségi tanúsítványként is szolgál. Ezáltal az engedélyezett gazdálkodó az ilyen engedéllyel nem rendelkezőkhöz viszonyítva megbízhatóbbnak minősül majd, és nem csupán a vámhatósággal, hanem egyéb hatóságokkal is gördülékenyebb kapcsolatot tud fenntartani. Emellett a minősítést a kereskedelmi partnerek is látják, így az ilyen engedéllyel rendelkezőt megbízható partnernek minősítik majd a kereskedelmi ügyleteik során.

A fentieken túl, az AEO engedély egyik közvetett előnye az is, hogy az engedély birtokában a gazdálkodó egyszerűsített adattartamú EKÁER jelentéseket tehet. Ilyen egyszerűsített adattartamú EKÁER bejelentés során kizárólag a feladó, a címzett, és a rendszám adat megadása a kötelező. Ez a lehetőség jelentősen csökkentheti az EKÁER kapcsán felmerülő adminisztrációs terheket.

Mi van, ha nincs AEO engedélyem?

Egyre több társaság rendelkezik ilyen engedéllyel, így ennek hiánya hosszú távon versenyhátrányt eredményezhet. Az AEO engedélyt ráadásul minden EU-s tagállam elismeri, így az ilyen engedéllyel rendelkezők részére az összes EU-s vámhatóság biztosítja az összes kedvezmény lehetőségét. Emellett az is nagyon fontos, hogy a szállítási lánc biztonságának érdekében hasonló minősítési rendszert vezetett már be az USA, Japán, Svájc, Kanada és Norvégia. Ezekkel az országokkal már aláírt kölcsönös elismerési megállapodás is él, így azoknak a társaságoknak, amelyek az előbbi országokkal szeretnének kereskedni, előfordulhat, hogy az engedélyezett gazdálkodói státusz megszerzése már nem csak előny, hanem előfeltétel is.

Hogyan kaphatok ilyen engedélyt?

A fent bemutatott kedvezmények, előnyök igénybevételére jogosító engedély megszerzése nem megy egyik napról a másikra. Már a kérelem benyújtásához is számos olyan dokumentumot kell csatolni, amelyek hitelt érdemlően igazolják a fent bemutatott feltételek meglétét. Ezután a vámhatóság részletes audit során átvizsgálja az adott társaságot, hogy meggyőződjön a feltételek teljesítéséről, a vámügyekkel kapcsolatos folyamatok céges szabályozásáról. A feltételek fennállta esetén sor kerül a megfelelő AEO engedély kiadására. Ezt követően az AEO státuszt folyamatosan karban kell tartani, ami azt jelenti, hogy minden folyamatot, és a fenti feltételeket érintő változást be kell jelenteni a vámhatóságnak. A vámhatóság emellett szúrópróba szerű ellenőrzéseket is végezhet az AEO feltételek vizsgálata céljából. Tekintettel azonban arra, hogy az engedély révén elérhető előnyök számos területen jelentkeznek, a vámhatósági ügyintézéssel nagyban érintett adózók számára jelentősen egyszerűbb adminisztrációt és kevesebb kiadást eredményez az AEO státusz, így a kapcsolódó engedély megszerzése hosszútávon mindenképp megéri az ezzel járó befektetést.

* * *

Nehogy lemaradj! Írd be folyamatosan bővülő konferenciáink dátumait a naptáradba és élj speciális kedvezményeinkkel! >> KEDVEZMÉNYES KONFERENCIANAPTÁR 2017

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!