Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályainak változásai

Közteher növekedés az egyszerűsített foglalkoztatás körében 2022. július 1-től

foglalkoztatás

Az egyszerűsített foglalkoztatás módjairól, azok feltételeiről, a jövedelmeket terhelő fizetési kötelezettségről, az adómentesen szerezhető jövedelmekről a 2010. évi LXXV. törvény rendelkezik. Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai a mezőgazdasági és turisztikai idénymunkára és az alkalmi munkavégzésre- ezen belül a filmstatisztaként történő munkavállalásra – terjednek ki.

Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár. A filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a 18 000 forintot. A 197/2022 (VI. 4.) Korm.rendelet 9 -12. §-ai módosítják a törvényi szabályozást.

A filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a hónap első napján érvényes minimálbér 12 százalékát, amely összeget száz forintra kerekítve kell meghatározni. Ez jelenleg 200 000 x 0,12 = 24 000 forint/nap. A kormányrendelet a többi egyszerűsített foglalkoztatási módra nem tartalmaz módosítást.

Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételből a természetes személynek nem kell személyi jövedelemadó bevallást benyújtania, feltéve, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele nem haladja meg a mentesített keretösszeget. A mentesített keretösszeg az egyszerűsített foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) vagy – ha részére alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a garantált bérminimum 87 százaléka jár – a garantált bérminimum napibérként meghatározott összegének 130 százalékát.

Az egyszerűsített foglalkoztatás esetén a foglalkoztatók által fizetendő közterhek 2022. január 1. és 2022. június 30. között:

Mezőgazdasági idénymunka Turisztikai idénymunka Alkalmi 

munka

Filmipari 

statiszta

500 Ft/nap/fő 500 Ft/nap/fő 1 000 Ft/nap/fő 4 000 Ft/nap/fő

A kihirdetett kormányrendelet értelmében a munkáltatók fizetési kötelezettsége 2022. július 1-jétől az alábbiak szerint változik. 

  • mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetében a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka. Ez jelenleg 200 000 x 0,005 = 1 000 forint/nap/fő.
  • alkalmi munkavállalás esetében a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a hónap első napján érvényes minimálbér 1 százaléka. Ez jelenleg 200 000 x 0,01 = 2 000 forint/nap/fő.
  • filmipari statiszta foglalkoztatása esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a minimálbér 3 százaléka 100 forintra kerekítve. Ez jelenleg 200 000 x 0,03 = 6 000 forint/nap/fő.
Mezőgazdasági idénymunka Turisztikai idénymunka Alkalmi 

munka

Filmipari 

statiszta

1 000 Ft/nap/fő 1 000 Ft/nap/fő 2 000 Ft/nap/fő 6 000 Ft/nap/fő

Az érintettek körében módosul a nyugellátás számításának alapja is, amelyet az állami adó- és vámhatóság 2022. július 10-éig honlapján közzétesz.

* * *

Szerezd meg szükséges kreditpontjaid a Pentánál három különböző formában:

1) A hagyományos TANTERMI továbbképzések a megszokott helyszíneken, a megszokott oktatókkal. Továbbra is profitálhatsz a továbbképzések megszokott extráiból: Adó 2022 magyarázatok e-könyv, Pénzmosással kapcsolatos e-továbbképzés, szakterület-specifikus e-learning továbbképzés 50% kedvezménnyel, kérdés-válasz adatbázis.

2) ÉLŐ ONLINE közvetítés: otthonról (irodából), valós időben nézheted és hallgathatod az előadást, mintha a tanteremben ülnél. Felteheted kérdéseid is a jól ismert előadóknak. Ez a megoldás kombinálja az otthon (iroda) biztonságát a tantermi képzés előnyeivel. A hagyományos tantermi továbbképzés extráit itt is biztosítja a Penta.

3) Az E-LEARNING egy praktikus és ezért népszerű képzési forma, amellyel saját időbeosztása szerint, akár több részletben is megtekintheted a továbbképzés videóit.

Ismerd meg bővebben az egyes továbbképzési formák előnyeit, illetve hátrányait, válaszd ki a számodra legkedvezőbb megoldást! Szerezd meg kreditpontjaid akár már most!>> Jelentkezem a kreditpontos továbbképzésre

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!